Campagne voor veilig gebruik medicijnen en kruidensupplementen
Sommige kruiden kunnen de werking van medicatie beïnvloeden, waardoor deze minder goed of juist sterker werken. Om mensen bewust te maken dat medicijnen en kruidenmiddelen niet altijd goed samengaan, starten het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de campagne Weet wat je slikt.
Wisselwerking
Veel medicijngebruikers gebruiken naast hun medicatie ook kruidensupplementen, zonder toezicht van een zorgverlener, met het idee “baat het niet, dan schaadt het niet”, stelt het CBG. Dit kan veilig medicijngebruik in de weg staan. Kruidensupplementen kunnen namelijk de werking van medicijnen veranderen. Een medicijn kan dan minder goed of juist sterker werken. Of iemand krijgt meer last van bijwerkingen. Soms kan een combinatie ernstige gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld toenemende sufheid of hartkloppingen.
11 veelgebruikte kruiden
In de campagne “Weet wat je slikt” is aandacht voor 11 veelgebruikte kruiden, waarvan bekend is dat ze de werking van medicatie kunnen beïnvloeden. Daarbij gaat het niet om bijvoorbeeld knoflook of kruiden zoals ze in de keuken worden gebruikt bij het koken, maar om plantenextracten die in hoge concentraties in capsules of drankjes zijn verwerkt. Het gaat om de volgende kruiden:
- Amerikaanse ginseng
- cannabis
- rode salie
- kurkuma
- Ginkgo biloba
- valeriaan
- knoflook
- Mariadistel
- Sint-janskruid
- groene thee
- echinacea
De medicijnen waarmee deze kruiden een wisselwerking kunnen hebben zijn divers en variëren van maagzuurremmers, antidepressiva en slaapmiddelen tot antistollingsmedicatie.
Gunstige aanvulling
Soms is het juist gunstig om supplementen te gebruiken als aanvulling op medicatie. Bepaalde medicijnen kunnen namelijk de opname van voedingsstoffen verminderen, wat het risico op een tekort aan vitaminen of mineralen verhoogt. Zo vergroot het gebruik van metformine bijvoorbeeld de kans op een vitamine B12-tekort. Een vitamine B12-supplement kan dan uitkomst bieden. En langdurig gebruik van de anticonceptiepil verhoogt het risico op een tekort aan foliumzuur en magnesium. De informatiepagina van IVG over gelijktijdig gebruik van medicijnen en supplementen geeft een duidelijk overzicht welke (kruiden)supplementen nuttig zijn en welke niet goed samengaan.
Zicht op gebruik
Wie geen medicijnen gebruikt, hoeft zich volgens het CBG en NVWA geen zorgen te maken over wisselwerkingen. Consumenten die twijfelen over bijwerkingen of een verminderde werking worden geadviseerd te overleggen met een deskundige. Het is belangrijk dat artsen, apothekers en diëtisten het gebruik van kruidensupplementen navragen bij patiënten.
Bron: NVWA
Gepubliceerd op 22 maart 2024
Door Sophie Luderer