Vitamine D-tekorten bij Belgische kinderen

Van de Belgische kinderen tussen 0 en 18 jaar heeft bijna 18 procent een ernstig tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leuven en de Vrije Universiteit Brussel onder bijna 15.000 Belgische kinderen. De onderzoekers stellen voor om het suppletie-advies voor jonge kinderen te verlengen.

Tieners

Uit het onderzoek blijkt dat nog geen 30 procent van de kinderen een toereikende vitamine D-status had (> 30 ng/ml). De hoogste prevalentie van ernstige vitamine D-tekorten (<12 ng/ml) werd gevonden bij tieners. In de leeftijdsgroep van 13-18 jaar had een kwart een ernstig tekort aan vitamine D.

Zonlicht en obesitas

De onderzoekers opperen verschillende verklaringen voor de lage vitamine D-status van kinderen, waaronder het niet goed opvolgen van het suppletie-advies voor jonge kinderen en een lage blootstelling van de huid aan zonlicht. Voor kinderen met een lichte huid is de zonblootstelling volgens de onderzoekers voldoende als ze tussen mei en oktober 15 minuten per dag buitenspelen tussen 10.00 en 15.00 uur met onbedekte armen en benen. Ook vermelden ze dat kinderen met obesitas meer vitamine D nodig hebben, vooral in de winter. Dat komt omdat er meer vetweefsel is, waarin vitamine D kan worden opgeslagen. Dit zorgt voor lagere vitamine D gehaltes.

Vitamine D suppletie verlengen?

De gemeten vitamine D-gehaltes waren hoger in de zomer en de herfst dan in de winter en het voorjaar. Een lage vitamine D-status kwam vooral voor bij kinderen vanaf 7 jaar. Dat kan komen omdat er in België een vitamine-D-suppletieadvies (van 10 µg/dag) geldt voor kinderen van 0-6 jaar. Dit is langer dan in Nederland, waar vitamine D wordt geadviseerd tot een leeftijd van 4 jaar. De onderzoekers opperen dat het verlengen van het suppletie-advies tot na 6 jaar het risico op een vitamine D-tekort kan verlagen.

Nederlandse kinderen

Ook bij jonge kinderen uit Nederland laat de vitamine D-status te wensen over, zo blijkt uit eerder onderzoek in de Generation R-studie. Of dit ook geldt voor oudere kinderen in ons land, is niet bekend. Het RIVM is in 2023 gestart met het opzetten van onderzoek naar de vitamine D-status van de hele Nederlandse bevolking, van jong tot oud.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium, de groei en het behoud van botten en tanden. Ook speelt het een rol bij de werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D zit vooral in vette vis en wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Maar de belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht: onder invloed van zonlicht wordt vitamine D in de huid aangemaakt.

Bron: Nutrients

Gepubliceerd op 8 april 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.