Ik ben diëtist en… docent

Dit is de tiende aflevering in de serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

In deze aflevering is Suzan de Bruijn aan het woord. Zij is diëtist en werkt als hoofddocent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Ik ben diëtist en…

‘Docent. Na mijn afstuderen als diëtist heb ik in ziekenhuizen gewerkt in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. Met heel veel plezier. Toen ik terug verhuisde naar Nederland, kwam ik in Nijmegen te wonen. En omdat daar de opleiding is, solliciteerde ik daar naar een baan én werd aangenomen. Daar werk ik nu sinds 2006. Nog steeds ben ik helemaal gek op het diëtistenvak. Als aanvullende opleiding heb ik een master “Management en innovatie in maatschappelijke organisaties” gedaan. Als hoofddocent denk ik mee over de visie en grote lijnen van onze opleiding. Maar ik sta natuurlijk ook gewoon voor de klas, ik geef onder andere dieetleer en gespreksvaardigheden. Verder ben ik studieloopbaanbegeleider voor studenten. Ook werk ik in Sparkcentre Lindenholt, een plek middenin een wijk in Nijmegen waar verschillende disciplines samenwerken om problemen uit de praktijk op te lossen – samen met mensen uit de doelgroep. Daar geef ik les aan studenten van verschillende opleidingen: social work, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, enzovoort. Zo leren studenten tijdens de studie al samenwerken. Zo leerzaam om al die verschillende visies te zien. Ik leer nog elke dag.’

Deze combinatie brengt mij:

‘Als diëtist in een ziekenhuis – hoe geweldig dat werkveld ook is – kwam ik niet veel toe aan innovatie en verandering. Op een opleiding móet je wel innoveren. Je wilt als opleiding immers de voortrekker zijn, het werkveld vernieuwen via de studenten en diëtisten interessante en nuttige bijscholingen aanbieden. Ik vind het fijn om de verbreding op te zoeken en om te innoveren. Er liggen zoveel kansen voor ons beroep, er is zoveel werk. Denk alleen maar aan de aandacht voor preventie en leefstijl, maar ook aan ondervoeding in de 1e lijn. We moeten het werk wel handiger oppakken, meer ondernemen en meer samenwerken met bijvoorbeeld de gemeente en andere professionals. Daarvoor leiden we onze studenten ook op.’

Dit geef ik collega-diëtisten als tip:

‘Probeer altijd te blijven leren. Niet alleen door nascholingen en opleidingen, je kunt zoveel leren van andere disciplines en van stagiaires. Zeg regelmatig “Hier leer ik van” tegen anderen; dat laat zien dat je openstaat voor nieuwe kennis en je nodigt anderen uit om ook in de “leerstand” te gaan staan. Ik roep ook graag op tot meer nieuwsgierigheid. Blijf kijken naar andermans perspectief, want anders kijken levert je altijd meer op. En tot slot: heb je een vraag liggen, iets dat je zelf eens wilt uitzoeken maar waar je maar niet aan toekomt? Leg het neer bij de opleidingen Diëtetiek! Studenten vinden het heerlijk om vragen uit de praktijk uit te zoeken. Je krijgt gratis ideeën, soms heel verrassende plannen, en wie weet is die klus dan ineens geklaard.’

Gepubliceerd op 25 augustus 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Suzan de Bruijn 22 september 2020 at 21:33 - Reply

    Oh wauw Teuni, ik lees dit bericht nu pas. Wat fijn om te lezen! Dank voor het compliment

    • Beroep: Diëtist
  2. Teuni Verhagen 26 augustus 2020 at 14:25 - Reply

    Ik koester nog altijd warme gevoelens naar jouw begeleiding in 2007-2008 tijdens mijn eindstage bij UMC Eindhoven in een toen voor mij erg roerige tijd van rouwverwerking. Je was toen al nieuwsgierig naar de mens achter de student!

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.