Hoogleraar uit kritiek op obesitasmedicijn

Het Zorginstituut adviseerde onlangs om het obesitasmedicijn Mysimba te vergoeden uit de basisverzekering. Prof. dr. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology, is er kritisch over, vooral vanwege bijwerkingen. Hij ziet meer heil in GLP1-agonisten die sinds vorig jaar op de markt zijn.

Mysimba

Mysimba bestaat uit 2 stoffen, die in de hersenen werken: naltrexon en bupropion. Naltrexon vermindert de belonende waarde van eten. Het remt de genotscentra in de hersenen, wat volgens Witkamp ingrijpend is, omdat de genotscentra zijn verweven met andere emoties. Bupropion is een oud antidepressivum en volgens Witkmamp is eigenlijk niet duidelijk hoe het precies de eetlust remt. Volgens Witkamp stopt de helft van de gebruikers met Mysimba vanwege bijwerkingen als misselijkheid, braken, duizeligheid of obstipatie.

GLP1-agonisten

Witkamp heeft hogere verwachtingen van GLP1-agonisten (zoals liraglutide). Die werken volgens hem specifieker: ze bootsen een verzadigingshormoon na en grijpen niet direct in op genotscentra. Toch ziet hij obesitasmedicijnen niet als dé oplossing. ‘De patiëntengroep die er echt wat aan heeft is klein, en het probleem pak je er niet mee aan. Zodra je met het middel stopt, val je terug in oude gewoontes.’ Hij is eerder voorstander van een maagverkleining of maagomleiding.

Bron: Resource

Gepubliceerd op 9 juni 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.