Tweede obesitasmedicijn in basisverzekering

Het geneesmiddel Mysimba, met de werkzame stoffen naltrexon en bupropion, kan voor de behandeling van overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in een advies aan de minister van VWS. Als de minister het advies overneemt, is Mysimba het tweede obesitasmedicijn dat vergoed wordt (na liraglutide/Saxenda).

Bewezen effectief

Mysimba verlaagt het gewicht als mensen met een caloriearm dieet en meer beweging onvoldoende afvallen. Het obesitasmedicijn bevat 2 stoffen die op de hersenen werken: bupropion verlaagt de activiteit van dopamine, waardoor de eetlust afneemt en naltrexon vermindert de behoefte om te eten. Uit onderzoek blijkt dat Mysimba effectief is bij mensen met een BMI van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Ook blijkt het goed te werken bij mensen met een BMI tussen 27 en 30, die aan een GLI deelnemen en een of meer ziekten hebben die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, slaapapneu of artrose.   

Aanvulling op GLI

Mysimba is een aanvulling op de GLI-programma’s die zijn erkend door het RIVM. Deze programma’s moeten zorgen voor een blijvende gedragsverandering en gezonde leefstijl op lange termijn. In de beoordeling heeft het Zorginstituut de combinatie van een GLI en Mysimba vergeleken met de combinatie van een GLI en een placebo. De conclusie van het Zorginstituut is dat bij mensen met overgewicht of obesitas de combinatie met Mysimba beter werkt dan de combinatie met een placebo. Het wetenschappelijk onderzoek toont aan dat met Mysimba 2 keer zoveel mensen 5 procent of meer afvallen, en bijna 3 keer zoveel mensen 10 procent of meer. Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen die Mysimba gebruiken veel last kunnen hebben van bijwerkingen, zoals misselijkheid, verstopping en duizeligheid. Hierdoor stopt de helft van de mensen tijdens de behandeling met het middel.  

Vergoeding onder voorwaarden

Eerder dit jaar kwam liraglutide (Saxenda) als eerste obesitasmedicijn in het basispakket voor mensen met ernstig overgewicht. Als de minister van VWS het advies van het Zorginstituut overneemt, wordt ook Mysimba binnenkort vanuit het basispakket vergoed. Maar dat geldt alleen voor mensen met overgewicht die deelnemen aan een erkend GLI-programma en in 1 van de 2 geadviseerde patiëntengroepen zitten. En er is nog een voorwaarde: mensen die na 4 maanden gebruik minder dan 5 procent van hun oorspronkelijke gewicht zijn afgevallen, moeten stoppen met het middel.  

Bron: Zorginstituut Nederland 

Gepubliceerd op 3 juni 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.