Hoog risico op ondervoeding bij alleenstaande ouderen

Veel 65-plussers hebben een serieus energie- en eiwittekort. Dat concludeert diëtist en gezondheidswetenschapper Jos Borkent op basis van onderzoek, waarop hij op 9 november promoveerde aan Wageningen University. De grootste eyeopener van zijn proefschrift vindt hij dat ouderen die alleen wonen bijna altijd een hoog risico op ondervoeding hebben.

Goed gevoed ouder worden

Risicofactoren voor ondervoeding komen voor bij 84 procent van de thuiswonende 65-plussers. Dat concludeert Borkent op basis van gegevens die 2.470 ouderen zelf (of met hulp) hebben ingevuld bij een test op de website Goed Gevoed Ouder Worden. In deze test werd gevraagd naar risicofactoren als onbedoeld gewichtsverlies, problemen met boodschappen doen, met koken, met kauwen en een verminderde eetlust. Van de deelnemers blijkt circa 40 procent problemen te hebben met koken en ruim 40 procent eet maaltijden alleen. Tweederde heeft een lage inname van groente en fruit en ruim de helft heeft een lage inname van vlees en zuivel. Op dezelfde website hebben 687 ouderen van gemiddeld 78 jaar ook screeningsinstrument SNAQ65+ ingevuld. Daaruit bleek dat 57 procent een hoog risico op ondervoeding heeft. Borkent: ‘Heel vaak is een partner overleden en dan zie je dat mannen niet altijd hebben leren koken en dat vrouwen niet snel voor zichzelf koken en liever een boterhammetje pakken.’

Kant-en-klaarmaaltijden

Borkent heeft ook onderzoek gedaan naar de overstap van zelf koken naar kant-en-klaar maaltijden bij 98 thuiswonende ouderen van gemiddeld 80 jaar. In het onderzoek kreeg de helft van de deelnemers gedurende 28 dagen gewone kant-en-klaarmaaltijden en de andere helft kreeg eiwitrijke varianten. Borkent: ‘Ik had gedacht dat de eiwitinname omhoog zou gaan bij overstap van zelf koken naar een eiwitrijke kant-en-klaar maaltijd. In plaats daarvan bleef de inname gelijk.’ In de groep die standaard kant-en-klaar maaltijden kreeg, ging de inname van eiwit  juist met 10 tot 15 procent omlaag. Borkent: ‘Dit komt doordat ouderen de maaltijd vaak niet helemaal opeten. Omdat ze deze niet lekker vinden of omdat het te veel is. Als ze de helft van de maaltijd bewaren voor een dag later, verdelen ze ook de broodnodige eiwitten over 2 dagen.’

Ondervoeding in verpleeghuis

Borkent keek niet alleen naar ondervoeding in de thuissituatie, maar ook in verpleeghuizen. Hij onderzocht hoe ouderen het verpleeghuis binnenkomen en wat er vervolgens binnen het verpleeghuis gebeurt. De uitslag was schokkend volgens Borkent: ‘Een groot deel van de ouderen komt flink ondervoed binnen. Meer dan een kwart had een lage BMI, dus de kans is groot dat ze in de laatste jaren thuis veel gewicht hebben verloren.’ Hij ontdekte ook dat als ouderen eenmaal in het verpleeghuis wonen, 15 procent van hen te maken krijgt met ongewenst gewichtsverlies. Borkent: ‘Hoe meer gezondheidsproblemen ouderen hebben, hoe meer gewicht ze verliezen. Elke ziekte erbij vergroot het risico op ondervoeding met 8 procent.’ Borkent heeft één van de stellingen van zijn proefschrift aan dit onderwerp gewijd: ‘Bij ouderen die op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis, zou de voedingstoestand al gemonitord moeten worden en indien nodig voedingsondersteuning geboden moeten worden.’

Ideale voedingszorg

Voor het promotieonderzoek van Borkent hebben 20 studenten van de HAN de voedingsinname van 186 mensen in verpleeghuizen onderzocht gedurende 3 dagen. Het resultaat: de voedingsinname was bij bijna alle deelnemers laag en circa 80 procent haalde de aanbevelingen voor eiwit en energie niet. Deelnemers die een eiwit- en energieverrijkte voeding kregen, scoorden iets beter, maar ook dan werden de aanbevelingen vaak niet gehaald. Borkent: ‘Ik wilde kijken hoeveel mensen eten en welke groepen het goed doen en welke wat minder. Maar het verschil met wat ze eten en zouden moeten eten, is zo groot, dat de ene groep het hooguit minder slecht doet dan de andere. Dit maakt de behandeling lastig, want met alleen een extra plak kaas komen we er niet.’ In het proefschrift adviseert hij een nieuw voedingsbeleid in verpleeghuizen: een eiwit- en energieverrijkte voeding voor álle bewoners. Als postdoc onderzoeker aan de HAN bij het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl gaat Borkent nu verder onderzoek doen hoe de ideale voedingszorg van ouderen eruitziet.

Bronnen: HAN en proefschrift “Malnutriton during the journey of ageing”

Gepubliceerd op 29 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. ingrid 5 december 2022 at 12:56 - Reply

    Ondervoeding bij ouderen thuis en in het verpleeghuis is al een aantal decennia bekend.
    Ik ben 78, ik was diëtiste en ik kom ook zeker niet aan de aanbevolen hoeveelheid eiwit, je moet wel heel veel eten om deze hoeveelheid te halen. Het probleem heeft ook te maken met verminderde eetlust en die extra plak kaas lost dat ook niet op.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - consument oud diétist
  2. Frank Conijn 30 november 2022 at 09:56 - Reply

    Lijkt me een heel goed onderzoek, maar ik mis toch iets: de factor overgewicht. Want als daar sprake is, zelfs als er bij ouderen vaker sprake is van ondergewicht, is een energiebeperkt dieet juist goed. Een tekort aan eiwit is bijna altijd slecht.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper
  3. Astrid Beenhakker 30 november 2022 at 04:15 - Reply

    Applaus voor dit onderzoek. Mijn ervaring als voedingsconsulent bij de mensen thuis, en voedingsassistent in verpleeghuizen is identiek. De situatie is inderdaad zorgwekkend.

    • Beroep - Student
    • Indien anders - Voeding en Diëtetiek
  4. Liesbeth 30 november 2022 at 02:16 - Reply

    Laat me 1 oudere gratis begeleiden qua voeding en coaching in de buurt van Nootdorp. Ik investeer 2 uur per week.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.