Hoera voor een ander

Hoe vaak juich jij voor mede-diëtisten? Lees je bijvoorbeeld wel eens een blog van een collega, en schrijf je er dan iets aardigs onder? Feliciteer je een diëtist met een nieuwe baan, ook als het jouw droombaan is? Stuur je een tweet door die je aanspreekt? Geef je een duim op LinkedIn? Lees je het interview met een collega in de krant of kijk je naar dat televisieoptreden, en geef je je collega dan een compliment?

Doe je dit allemaal al? Mooi, deze column is niks voor jou.

Doe je dit niet allemaal, omdat je wel eens last hebt van “tactische juichtwijfels”? Lees dan verder.

Juichen voor een collega kan namelijk best lastig zijn. Bijvoorbeeld als je denkt in termen van concurrentie. Dan vind je dat er niet teveel aandacht moet gaan naar de prestaties van anderen in jouw werkveld.

Juichen voor een collega kan ook lastig zijn als je denkt in termen van angst. Dan ben je bang dat zal blijken dat jij minder goed bent dan die collega in de schijnwerpers. Je valt door de mand!

Juichen voor een collega is ook moeilijk als je denkt in termen van tekort. Dan ben je bang dat jij minder klanten, geld of roem krijgt dan die collega.

Juichen voor een collega kan ook moeilijk zijn als je stiekem gewoon hartstikke jaloers bent. Als je wenst dat jij met je kop in de krant of op de televisie kwam, dat jij een bestseller had geschreven, die onderzoeksubsidie had binnengehaald of dat vaste contract.

Allemaal heel begrijpelijk.

Maar het is allemaal niet waar. Juichen voor een ander betekent nooit dat jouw prestaties ineens minder worden. Het betekent ook niet dat er minder klanten zijn voor jou (onze “markt” is met 10 miljoen chronisch zieke Nederlanders méér dan groot genoeg). Juichen voor een ander betekent ook niet dat je niet van binnen die ambitie mag voelen om óók dat resultaat te behalen. Dat is wat anders dan jaloezie, maar het kan je wel een lekkere schop onder de kont geven. Juichen voor een ander maakt je niet kleiner, maar juist groter.

Voor de goede orde: ik heb het hier niet over nep-complimenten en over geslijm dat je niet meent. Ik heb het over oprecht bedoeld respect en gemeende complimenten. Wees daar scheutig mee. Het laat zien dat je je collega waardeert, dat je collegiaal bent, welke prestaties jij belangrijk vindt, en ook waar jouw eigen ambities liggen. Een gemeend compliment wordt altijd onthouden en wordt nooit tegen je gebruikt.

En de bonus is: elk compliment dat jij uitdeelt over het werk van collega’s, verhoogt het aanzien van ons vak en maakt het bereik groter.

Wees groots in je complimenten.

Gepubliceerd op 1 maart 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. suzan bijleveld 8 maart 2021 at 00:37 - Reply

    helemaal mee eens Karine! Zo stimuleer je collega’s ( en anderen) om door te gaan met posten op bijv facebook, en het geeft extra energie uitwisseling.

    • Beroep: Diëtist
  2. Ingrid 5 maart 2021 at 10:01 - Reply

    Mooi geschreven, een column naar mijn hart! Gun je collega het goede: het betaalt zich altijd positief uit.

    • Beroep: Diëtist
  3. Robertien 4 maart 2021 at 12:23 - Reply

    Leuk! Liken of enthousiast reageren bieden ook veel meer openheid en mogelijkheden voor overleg en samenwerking. Ophouden met bet-weterij!

    • Beroep: Diëtist
  4. anneloe 4 maart 2021 at 11:54 - Reply

    Tuurlijk; “delen is vermenigvuldigen” zei mijn meterkastmonteur vanochtend. Elkaar afvallen heb je toch niks aan?

    • Beroep: Diëtist
  5. Karin Lassche 3 maart 2021 at 09:44 - Reply

    Complimenten voor deze column Karine! Wat ik weleens heb gehoord: wat je bewondert in een ander (kwaliteiten, eigenschappen), heb je vaak zelf ook.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: redacteur

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.