Frisdrankindustrie ageert tegen voorgenomen belastingverhoging

Nederlanders kiezen vaker voor gezondere dranken. Ruim driekwart van de frisdrinkers kiest bewust wel eens voor varianten met minder suiker, zo blijkt uit een (klein) consumentonderzoek dat is uitgevoerd door de frisdrankindustrie. De industrie gebruikt dit onderzoek om te ageren tegen de voorgenomen accijnsverhoging.

40 procent drinkt minder suikerhoudende frisdrank

Uit het onderzoek blijkt dat meer consumenten dan voorheen een voorkeur hebben voor gezondere varianten van frisdranken, zoals light frisdranken of bronwater. Van de respondenten zegt 4 op de 10 minder regular frisdranken te drinken dan een jaar eerder, de helft drinkt evenveel en slechts 7 procent geeft aan meer regular frisdrank te drinken. Daarnaast consumeren de respondenten meer mineraal- en bronwater dan 2 jaar geleden. Aan het onderzoek namen 789 volwassenen deel die minstens 1 keer per week frisdrank of bronwater drinken.

In 10 jaar tijd 30 procent minder suiker

De frisdranksector heeft er 10 jaar over gedaan om het suikergehalte in de A-merken frisdrank en water met een derde te laten dalen ten opzichte van 2012. Hiermee haalt de sector de belofte uit het Nationaal Preventieakkoord, om in 2025 een reductie van minstens 30 procent in aantal kilocalorieën per liter te bereiken. Dat is 2 jaar eerder dan de deadline, reden voor Taco Juriaanse, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) om te zeggen in een persbericht: ‘Als sector zijn we er trots op dat we dit resultaat zo snel hebben bereikt en laten we zien onze verantwoordelijkheid te nemen.’

Tegenstander van accijns

De FWS gebruikt dit onderzoek als argument om in hetzelfde persbericht te pleiten voor “een effectievere verbruiksbelasting dan nu wordt voorgesteld.” Vanaf 1 januari 2024 staat namelijk een verdrievoudiging gepland van de belasting op alcoholvrije dranken zoals frisdrank, vruchtensap en alcoholvrij bier. Juriaanse: ‘Deze maatregelen zijn aangekondigd om Nederland gezonder te maken, maar het lijkt wel alsof het vooral gaat om het gezonder maken van de schatkist.’ De frisdranktaks is in andere landen al met succes ingevoerd.

Bron: FWS

Gepubliceerd op 20 september 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.