Fingerfoods verhogen inname groente en fruit bij dementie

Het is goed haalbaar om ouderen met dementie door middel van “fingerfoods” meer groente en fruit te laten eten. De inname van groente en fruit neemt gemiddeld met 45 procent toe, zo blijkt uit een pilot bij zorginstelling ZuidOostZorg in samenwerking met het Louis Bolk Instituut. Het is een van de eerste resultaten van het project “Interventie gezonde voeding in gesloten settings” met als doel de consumptie van groente en fruit te stimuleren binnen verschillende zorginstellingen.

Recepten van diëtist en koks

Fingerfoods zijn in dit onderzoek voedzame tussendoortjes met 40-70 procent groente of fruit,  die met de hand gegeten worden. Samen met de koks en diëtist van ZuidOostZorg zijn recepten ontwikkeld die gegeten kunnen worden bij kauw- en slikproblemen en geschikt zijn qua voedingswaarde, smaak en uitvoerbaarheid voor de keuken en de verzorging.  Deze fingerfoods zijn 6 weken aan 2 woongroepen aangeboden als “vieruurtje”, naast de gewone maaltijden en tussendoortjes.

Minder ondervoeding

Gemiddeld aten de bewoners 70 gram fingerfoods per dag extra. Het eten van de fingerfoods werd niet gecompenseerd met de avondmaaltijd. De resultaten lieten geen significante veranderingen zien van de kwaliteit van leven. Wel nam het risico op ondervoeding met 16 procent af.

Bron: GreenPort NHN

Gepubliceerd op 3 april 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.