Extra uren diëtetiek voor herstel na corona

Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark heeft paramedische herstelzorg voor coronapatiënten met ernstige klachten per 18 juli tijdelijk opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om maximaal 7 uur diëtetiek, 50 sessies fysio- of oefentherapie en 8 uur ergotherapie.

Advies Zorginstituut

Van Ark neemt hiermee het advies van het Zorginstituut over, zo meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer. Van Ark: ‘De gevolgen voor patiënten die ernstige klachten hebben door corona zijn enorm. Het is daarom ook goed nieuws dat er nu duidelijkheid is over de tijdelijke vergoeding van paramedische herstelzorg vanuit het basispakket. Patiënten die veel verschillende vormen van zorg nodig hebben, hoeven zich om de vergoeding nu geen zorgen meer te maken.’

Doorverwijzing van specialist of huisarts

Het Zorginstituut adviseert om de medisch specialist (bij patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest) of de huisarts (bij patiënten die thuis de ziekte hebben doorgemaakt) te laten beoordelen of er paramedische herstelzorg nodig is. Indien dit het geval is, verwijst de arts de patiënt naar één of meer paramedische disciplines. Paramedische zorg kan volgens de minister een belangrijke rol spelen bij het herstel en bestaat meestal uit een gecombineerde inzet van fysio- of oefentherapeut, diëtist of ergotherapeut. Het is daarbij cruciaal dat er goede afstemming is tussen (huis)arts, paramedici en eventueel andere betrokken zorgverleners en ondersteuners.

Gemiddeld 4 uur diëtetiek nodig

De totale omvang van de eerstelijns paramedische herstelzorg zal per patiënt sterk kunnen variëren. Het Zorginstituut verwacht dat in de eerste 6 maanden vanaf de aanvang van de behandeling patiënten gemiddeld 24 behandeluren nodig hebben: 30 zittingen fysio- of oefentherapie, 5 uur ergotherapie en 4 uur diëtetiek. Na 6 maanden kan op indicatie van een medisch specialist een beroep gedaan worden op een tweede behandelperiode van 6 maanden.

Onderzoek naar effectiviteit

Vergoeding van paramedische herstelzorg na corona is in eerste instantie voor 1 jaar opgenomen in de basisverzekering. Afhankelijk van het verdere verloop van COVID-19 (bijvoorbeeld of er wel of geen tweede golf komt), kan de minister besluiten om deze termijn te verlengen. Volgens de minister is niet bekend of paramedische zorg bij het herstel na een ernstige corona-infectie effectief is. Daarom vindt gedurende de tijdelijke toelating tot het pakket ook onderzoek plaats naar de effectiviteit van deze zorg.

Bron: Rijksoverheid 

Gepubliceerd op 20 juli 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.