ESPEN-factsheets over ondervoeding vertaald

Voor Nederlandse diëtisten zijn er nu 2 nieuwe factsheets beschikbaar over ondervoeding. De factsheets zijn afkomstig van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN). Deze gaan over ziektegerelateerde ondervoeding en de GLIM-criteria.

Vertaling

De factsheets zijn vertaald door klinisch epidemioloog Miriam van der Werf en diëtist Emmelyne Vasse van NESPEN, de Nederlandse tak van ESPEN. De factsheets mogen vrij gebruikt worden door diëtisten. Ze staan op de website van NESPEN.

Ondervoeding bij ziekte

De factsheet over ondervoeding bij ziekte geeft een handig overzicht van de prevalentie, oorzaken en consequenties van ziektegerelateerde ondervoeding. Heel geschikt om bijvoorbeeld als poster op een afdeling te hangen.

GLIM-criteria

De Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) focust op wereldwijde consensus over de belangrijkste diagnostische criteria voor ondervoeding bij volwassenen in de klinische setting. Op de factsheet over GLIM-criteria staan de 2 stappen om ondervoeding te diagnosticeren. De eerste is het screenen door middel van een gevalideerde screeningstool, zoals SNAQ. De tweede is het toepassen van de GLIM-criteria, zoals verminderde spiermassa, lage BMI en inflammatie. Na deze tweede stap kan de ernst van de ondervoeding worden bepaald.

Videocast

Op de website staat nu ook de eerste videocast van NESPEN over ondervoeding bij ziekte. Deze is opgenomen in het kader van de Week tegen Ondervoeding. Het is een gesprek van Ben Witteman (hoogleraar voeding en darmgezondheid aan Wageningen University) met Emmelyne Vasse (ziekenhuis Gelderse Vallei).

Bron: NESPEN

Gepubliceerd op 12 november 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.