‘Er zijn wel 15 verschillende soorten honger’

Diëtist Marie-José Torenvliet begeleidt in haar praktijk ruim 20 jaar mensen met overgewicht. In de loop der jaren ontdekte ze verschillende soorten honger bij haar cliënten. Ze is ervan overtuigd dat het herkennen van de soorten honger helpt bij het bereiken en handhaven van het ideale gewicht en schreef er het boek “(H)erken je honger!” over.

Waarom een boek over honger?

‘Ik verdiep me al jaren in de vraag wat ervoor zorgt dat mijn cliënten gaan eten en waarom ze dan soms teveel eten of op een raar tijdstip. Er blijken in de praktijk verschillende aanleidingen voor mensen om te beginnen met eten. Echte honger – in het boek lichaamshonger genoemd – is er maar één van. Uiteindelijk vond ik 15 verschillende soorten honger, maar het zou goed kunnen dat er in de toekomst nog meer soorten bijkomen.’

Welke hongersoorten komen het meeste voor?

‘Bijna iedereen herkent wel een aantal soorten honger bij zichzelf. Concentratiehonger komt vaak voor. Mensen krijgen dan trek omdat hun concentratie afneemt als ze lang ingespannen bezig zijn,zittend achter een bureau. Ook kunnen mensen last hebben van constante honger; ze krijgen snel na een maaltijd alweer trek. De oorzaak zit vaak in een koolhydraatrijke voeding met weinig vezels en eiwitten. Dit geeft onvoldoende verzadiging en hoge insulinespiegels in het bloed. Sommige mensen hebben nooit honger en die heb ik ook als hongersoort meegeteld. Ze eten omdat het tijd is, niet omdat hun maag rommelt. Zintuigenhonger komt ook veel voor: dat is het hongergevoel dat je krijgt als je eten ziet, ruikt of hoort. Zelf heb ik vaak last van kauwhonger. Een maaltijd waarop ik weinig hoef te kauwen, verzadigt mij niet goed.’

Hoe vaak zouden we per dag moeten eten?

‘Ik ben zeker geen voorstander van eten op vaste tijden. Als je wilt ontdekken welke soorten honger je hebt, moet je juist stoppen met eten en ervaren wat je voelt. Nu snap ik ook wel dat er omstandigheden zijn, waarbij dat lastig is. Bijvoorbeeld als je op je werk op een vast tijdstip lunchpauze hebt of als je samen met je gezin wilt ontbijten of avondeten. Maar buiten dit soort momenten om kun je wel naar je lichaam luisteren. Sommige mensen blijken dan voldoende te hebben aan slechts 1 of 2 keer per dag eten. Maar in de praktijk blijkt het voor de meeste mensen lastig om minder dan 4 keer per dag te eten. Naast 3 hoofdmaaltijden hebben veel mensen in de loop van de middag behoefte aan een tussendoortje. In de ochtend kunnen de meeste mensen best zonder en ’s avonds is het vaak een kwestie van wat meer discipline en de gewoonte van iets eten doorbreken.’

Vallen lezers af door je boek?

‘Dat is de hamvraag! Afvallen is niet het hoofddoel van dit boek, maar ik verwacht wel dat mensen automatisch afvallen als ze zich bewust zijn van de soorten honger die bij hen spelen en aan de gang gaan met de tips per hongersoort. Ook de checklist “Is mijn maaltijd verzadigend genoeg?” kan daar zeker bij helpen. Het is vooral belangrijk dat iedere maaltijd voldoende eiwitten en vezels bevat. Als de maaltijd meer verzadigend is, kun je daarna gemakkelijker weerstand bieden aan verleidingen. Wat dat betreft wijkt mijn boodschap niet af van die van de meeste diëtisten.’

Het boek “(H)erken je honger! – de sleutel tot jouw ideale gewicht” verschijnt op 11 mei en is voor €18,95 (zonder verzendkosten) te bestellen op onder meer www.herkenjehonger.nl

Gepubliceerd op 5 mei 2017

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.