Duurzame voeding in ziekenhuizen 

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft subsidie ontvangen van het ministerie van VWS voor het project Duurzame voeding in ziekenhuizen. Een van de aandachtspunten daarbij is de eiwitkwaliteit. Er zal onder meer een online tool komen, waarmee diëtisten de optimale verhouding van aminozuren per maaltijd kunnen berekenen door verschillende eiwitbronnen te combineren.  

Green Deal

De NFU tekende vorig jaar de Green Deal 3.0 om samen te werken aan duurzame zorg. In maart publiceerde de NFU het uitvoeringsplan Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Hierbij stellen ze 2 hoofddoelen. Het eerste doel is dat per 1 januari 2030 het voedingsaanbod in de ziekenhuizen voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Het tweede doel is dat per 2026 50 procent van het eiwit in het voedingsaanbod van de ziekenhuizen van plantaardige oorsprong is.  

Werkpakketten

Om aan de slag te gaan met het uitvoeringsplan Green Deal Duurzame Zorg 3.0 is in september een projectgroep opgericht, met een afvaardiging uit alle universitaire centra. De projectgroep gaat de komende maanden aan de slag met de volgende werkpakketten:
1. Uitvraag van ervaringen, kennis en projecten bij alle Nederlandse ziekenhuizen en opstellen kennisagenda
2. Ontwikkeling van informatiemateriaal over duurzame voeding bij ziekte en herstel voor patiënten en mantelzorgers 
3. Ontwikkeling van scholing van diëtisten en andere zorgverleners over eiwitkwaliteit en aminozuurprofiel
4. Herijking van benchmark voedingsconcepten in ziekenhuizen en ontwikkeling van een begeleidende toolkit voor facilitaire afdelingen
5. Opzetten van focusgroepen voor kinderen en hun ouders en het in kaart brengen van menukeuzes van patiënten in het kinderziekenhuis en hun ouders
6. Ontwikkelen van een symposium over duurzame voeding in ziekenhuizen 

Ondersteunende rekentool

Om kennis over eiwitkwaliteit te verdiepen, richt het derde werkpakket zich op de ontwikkeling van scholingsmateriaal voor diëtisten en medewerkers van facilitaire afdelingen, zoals voedingsassistenten. Hiervoor ontwikkelt de Hogeschool van Amsterdam een ondersteunende rekentool, waarmee diëtisten de optimale verhouding van aminozuren per maaltijd kunnen berekenen door verschillende eiwitbronnen te combineren. Deze online tool zal publiekelijk toegankelijk zijn zonder beperkingen.

Voor alle sectoren in de zorg

De universitaire medische centra zullen in eerste instantie starten met het project, met de intentie om te verbreden naar alle ziekenhuizen en vervolgens ook naar de andere sectoren van zorg. 

Bron: VBNU  

Gepubliceerd op 23 november 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.