Doe mee met onderzoek naar kenmerken van de diëtist

Welke persoonskenmerken en sociaal-culturele kenmerken (werk, gezin, gezondheid) passen bij eerstelijns diëtisten? En waarin verschillen diëtisten van fysiotherapeuten? Anne Hogeweij is student Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en samen met collega-student Pieter van den Aarsen doet ze er een afstudeeronderzoek naar. Jij kunt hen meehelpen door het invullen van een vragenlijst.

Wil jij ook bloggen over jouw praktijk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

In deze rubriek “Praktijk” vertelt Anne meer over de achtergronden van hun afstudeeronderzoek.

Toekomst van de diëtetiek

In dit onderzoek onder diëtisten die in de eerstelijnszorg werken, kijken we naar kenmerken die typerend zouden kunnen zijn voor de eerstelijns diëtist. We geloven dat dit onderzoek belangrijk is bij het nadenken over de toekomst van de diëtetiek. De diëtetiek lijkt namelijk onder druk te staan. In 2012 werd de diëtetiek uit het basispakket gehaald om daarna helaas gekort weer terug te keren. Zorgen over de vergoeding blijven en onlangs nog hebben diëtisten en andere paramedici massaal gedemonstreerd in Den Haag.

Wat past echt bij de diëtist?

Om de diëtetiek toekomstbestendig te houden zijn er grote uitdagingen. Er wordt wel gezegd dat de diëtist mondiger moet zijn of meer onderzoeksresultaten moet laten zien. Maar voordat er iets gezegd kan worden over wat de diëtist zou moeten doen, is het goed eerst een stapje terug te doen en te kijken wat echt bij de diëtist past. Daarom willen we met dit onderzoek inzicht krijgen in belangrijke sociaal-culturele en persoonskenmerken van diëtisten. Tevens willen we deze kenmerken vergelijken met die van een andere belangrijke paramedische beroepsgroep: fysiotherapeuten.

Groter onderzoek

Wil je ons helpen door de vragenlijst in te vullen? Een goed aantal van je collega-diëtisten heeft ons al op weg geholpen, maar we hebben toch nog meer respondenten nodig. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten en je maakt het voor ons mogelijk om af te studeren en met z’n allen een goede stap te zetten richting een toekomstbestendige diëtetiek. Indien gewenst sturen we je de uitkomsten van het onderzoek toe. Dit afstudeeronderzoek is, onder voorbehoud van financiering, onderdeel van een groter onderzoek van drs. Matthijs Fleurke, docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek en onderzoeker bij het Kenniscentrum Health Innovation van De Haagse Hogeschool. Klik hier om naar de vragenlijst te gaan. Hartelijk dank!

Gepubliceerd op 27 mei 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.