Diëtisten roepen op tot recht op voedingszorg

Diëtistenorganisaties van alle Europese landen hebben afgesproken om zich hard te maken voor adequate en veilige voedingszorg voor iedere inwoner van Europa. Diëtisten nemen een centrale rol in omdat zij de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zijn die de expertise op het gebied van voeding hebben, voor zowel preventie als behandeling. Dat stelt de European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD).

Budapest Declaration

Op 21 oktober ondertekenden alle leden van de EFAD op een internationaal congres de zogenoemde Budapest Declaration 2022. In dit document staat beschreven dat ieder mens recht heeft op voldoende voedsel en dat diëtetiek een integraal onderdeel moet zijn van de voedingszorg om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.

Doelen van de resolutie

Met het ondertekenen van deze resolutie roept de EFAD politici op om diëtetiek te integreren in de voedingszorg, zodat iedereen toegang heeft tot voldoende en veilige voeding. In ieder land zou toegang tot diëtetiek binnen het bestaande gezondheidszorgsysteem mogelijk moeten zijn. Ook moet voedingszorg een onderdeel worden van beleid en interventies op het gebied van volksgezondheid en bij chronische ziekten. Samenwerking met diëtisten binnen en buiten de gezondheidszorg is daarbij aanbevolen om effectieve, rechtvaardige en duurzame veranderingen in voedselsystemen en de omgeving te bereiken.

Opbrengsten van goede voedingszorg

In de resolutie beschrijft de EFAD dat optimale voedingszorg de kosten van de gezondheidszorg kan verlagen. Goede voedingszorg heeft effect op het voorkomen van ziekten, het verlagen van het risico op ziekten, het verkorten van de opnameduur in het ziekenhuis, en het verbeteren van klinische uitkomsten en de kwaliteit van leven. Diëtisten zijn de enige gezondheidsprofessionals met expertise in het geven van evidence-based advies en behandeling op het gebied van voeding, stelt de EFAD. Ook spelen diëtisten een rol buiten de gezondheidszorg in het verbeteren van de voedingsomgeving via samenwerking met overheden, industrie, academies en onderzoek.

Bron: Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Gepubliceerd op 28 oktober 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.