‘Diëtisten moeten meer van zich laten horen en over geld praten’

Zet ruim 400 diëtisten uit heel Europa bij elkaar en laat ze vertellen over de specialistische onderwerpen waar ze mee bezig zijn. Het resultaat: een inspirerende bijeenkomst vol uitwisseling van kennis en ervaring. Dat was precies wat er gebeurde tijdens het 10e congres van “The European Federation of the Associations of Dietitians” (EFAD), dat op 29 en 30 september plaatsvond in Rotterdam.

The future is now

De titel van het congres “The future is now” was een oproep aan diëtisten vooral door te gaan met het baanbrekende werk dat ze overal verrichten. Er gebeurt ontzettend veel op het gebied van bijvoorbeeld klinisch onderzoek, e-health, communicatie en politiek. Diëtisten spelen daarin een rol, maar kunnen waarschijnlijk nog meer betekenen dan ze nu doen. ‘Dat kan vooral als ze wat meer lawaai maken’, zo stelde Erin Boy Kappelhof, diëtist en managing partner van Eat well Global (Nederland/VS). ‘Diëtisten nemen nog te vaak een afwachtende houding aan. Laat zien wie je bent en wat je kwaliteiten zijn, neem zelf de eerste stap, anders lopen verwijzers, financiers en mogelijke samenwerkingspartners aan je voorbij!’

Praten over geld is een must

Dr. Karen Freijer, Maastricht University sprak over het geheel nieuwe gebied “Nutrition Economics” binnen het vakgebied “Health Economics”. Om als diëtist in de toekomst echt een rol te kunnen spelen, moet de economische waarde van het diëtistisch handelen duidelijker worden. Freijer: ‘Net als van bijvoorbeeld medicatie moet de kosteneffectiviteit ook van diëtistisch handelen duidelijk gemaakt worden. Je moet echt over geld gaan praten, en dat zijn veel diëtisten niet gewend.’ Freijer gaf aan dat er steeds meer goed onderzoek beschikbaar is waaruit blijkt dat behandeling door de diëtist niet alleen kosteneffectief is, het levert zelfs geld op. Zo blijkt uit onderzoek uit Nederland dat elke euro die men in de behandeling van ondervoeding stopt, 2-4 euro oplevert. En uit een ander SEO rapport uit 2012 blijkt dat de behandeling van patiënten met zowel overgewicht als daaraan gerelateerde ziekten, zoals diabetes en hoge bloeddruk, maatschappelijke baten oplevert. Voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling bij deze patiënten krijgt de maatschappij netto 14 tot 63 euro terug. Met veel meer onderzoek op dit gebied kan de meerwaarde van de diëtist echt duidelijk worden. Freijer riep diëtisten die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp deel te nemen aan een internationale werkgroep op dit gebied. Aanvullend aan de presentatie van Freijer sprak dr. Hinke Kruizinga van VU medisch centrum. Zij liet zien hoe ze aan de hand van de uitkomsten van kosteneffectiviteitsonderzoek het aantal formatieplaatsen voor het behandelen van ondervoeding binnen de afdeling diëtetiek in het ziekenhuis heeft onderbouwd. Op de website van de Stuurgroep Ondervoeding staat een toolkit voor iedereen die zelf met dit onderwerp aan de slag wil.

Water, het vergeten ingrediënt

Wist je dat in Europa slechts 53 procent van de volwassenen de aanbevelingen voor water haalt? En uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de Europese diëtisten niet precies weet wat de wateraanbeveling is en wat een gezonde hydratatie is. ‘Op de een of andere manier lijkt het alsof adviseren over voldoende water drinken op de achtergrond is geraakt’, stelde Pauline Douglas van de University of Ulster (UK). Veel Europese voorlichtingsmodellen hebben geen aanbeveling voor water opgenomen. Daarom is de EFAD in 2016 de “European Healthy Hydration Awareness Campaign” gestart. Onderdeel hiervan is een webinar voor diëtisten over dit onderwerp. Je kunt deze hier bekijken.

Volgend jaar weer

Tijdens het EFAD congres waren er nog veel meer presentaties over diverse onderwerpen: van het microbioom tot gebruik van social media en van een sceeningstool voor de eiwitinname tot de samenstelling van “out-of-home”-maaltijden. De abstracts van de meeste presentaties van het congres zijn te vinden in het programma op de website. Verder kon men kennis op doen via de posterpresentaties. Ook was het mogelijk deel te nemen aan de “Nutritional Assessment street” waar duidelijk werd op welke manier lichaamssamenstelling te meten is. Je kunt hier een sfeervideo van het congres bekijken. Heb je spijt dat je niet bent geweest, of ben je wel geweest en wil je volgend jaar weer? Hou dan alvast 28 en 29 september 2018 vrij in je agenda, want dan is het EFAD congres weer in Rotterdam.

Gepubliceerd op 2 oktober 2017

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.