Diëtist Elles van der Louw gepromoveerd op ketogeen dieet

Op 10 november promoveerde diëtist Elles van der Louw aan Erasmus University Rotterdam op het onderwerp Ketogeen Dieet Therapie. Ze werkt al 25 jaar bij het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en is internationaal toonaangevend op dit gebied. In haar verdediging onderstreepte ze de belangrijke rol van de diëtist bij een goede begeleiding van deze ingrijpende dieetbehandeling.

Ketogeen Dieet Therapie

Bij Ketogeen Dieet Therapie (KDT) gaat het om een zeer streng koolhydraatbeperkt (5-19 energieprocent) en zeer vetrijk (minimaal 65 energieprocent) dieet. Het wordt onder meer ingezet bij kinderen met epilepsie waarbij met de gebruikelijke medicatie onvoldoende aanvalsreductie wordt bereikt. Er zijn volgens Van der Louw ook aanwijzingen dat KDT een positief effect kan hebben bij neurodegeneratieve ziekten (zoals ALS, Parkinson, Alzheimer en MS), kanker, autisme en acromegalie.

Atkins en lage GI

KDT is een dieetbehandeling die zeer afwijkt van een normale voeding. Het vereist zorgvuldige bereiding en berekening van het dagelijkse menu. In haar proefschrift “Ketogenic Diet Therapy; Improving Outcome, Management and New Indications” gaat Van der Louw ook in op minder strenge varianten van het ketogeen dieet. Denk aan het gemodificeerde Atkins dieet (met 10-20 gram koolhydraten per dag) en het laag glycemisch index (GI) dieet (met 30-60 gram koolhydraten per dag uit producten met een glycemische index onder 50). Voor adolescenten en volwassenen kunnen deze lichtere varianten mogelijk uitkomst bieden, omdat de therapietrouw hoger is. Maar Van der Louw vraagt zich wel af of deze varianten ook veilig en geschikt zijn voor jongere patiënten vanwege het vaak hoge eiwitgehalte (30 energieprocent).

Behoefte aan eenvoudig ketogeen dieet

Toch is er volgens Van der Louw wel behoefte aan een eenvoudige variant van KDT, waarbij berekeningen niet nodig zijn. Bijvoorbeeld voor patiënten en ouders die moeite hebben met berekeningen en voor kinderen met autisme, die meer moeite blijken te hebben met het dieet. Het multidisciplinaire “ketoteam” van het Erasmus MC, waar Van der Louw deel van uitmaakt, is momenteel bezig met de ontwikkeling van zo’n eenvoudige variant.

Bronnen: verslag door Willy Gilbert in DCN Nieuwsbrief en proefschrift

Gepubliceerd op 13 november 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. I.J. Heering 18 november 2020 at 11:31 - Reply

    Wat geweldig over jou en je onderzoek te lezen, Elles!

    Lieve groeten, Ingrid Heering – van Brummele
    Diëtist Diaconessenhuis de Wijk, Bleuland ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda

    • Beroep: -Selecteer beroep-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.