Ketogeen dieet bij vrouwen met kanker
Uit een kleinschalige trial blijkt dat vrouwen met kanker aan de eierstokken of baarmoederslijmvlies beter reageren op een ketogeen dieet, vergeleken met een dieet volgens de richtlijnen van de American Cancer Society. Het ketogeen dieet leidde tot meer verlies van vetmassa, een lager insulinegehalte en IGF-I (insulin-like growth factor, een factor die de celgroei stimuleert) in het bloed.
Opzet onderzoek
Kankercellen houden van koolhydraten als energiebron en zijn bovendien snel groeiende cellen. Er is steeds meer onderzoek naar het nut van energiebeperking voor mensen met kanker, als therapie. In deze gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) werd onderzocht of een ketogeen dieet een gunstig effect heeft op de stofwisseling en het lichaamsgewicht. Het ketogeen dieet bestond uit 70 energieprocent vet, 25 energieprocent eiwit en 5 energieprocent koolhydraten. De controlegroep kreeg een vetbeperkt en vezelrijk voedingsadvies volgens de richtlijnen van de American Cancer Society. In totaal deden 57 deelnemers mee: vrouwen met eierstok- of baarmoederslijmvlieskanker met een BMI >18,5 en een leeftijd >19 jaar. Ze volgden 12 weken één van beide diëten en werden begeleid door een diëtist.
Resultaten
Na 12 weken hadden de vrouwen met het ketogeen dieet een lager vetgehalte en minder visceraal vet dan de controlegroep. In beide groepen werd de spiermassa behouden. De ketogene groep had een lager nuchter insulinegehalte in het bloed, minder IGF-I en meer ketonen. De onderzoekers stellen dat een ketogeen dieet de insulinegevoeligheid verhoogt. Mogelijk kan dit dieet zorgen voor een minder gunstig groeiklimaat voor de kankercellen, maar meer onderzoek is nog nodig.
Bron: The Journal of Nutrition
Gepubliceerd op 30 augustus 2018
Door Karine Hoenderdos
Ter preventie mbt kanker zou elke Nederlander een vorm van ketogeen dieet moeten volgen