Dierlijk eiwit geeft sneller spieropbouw dan plantaardig eiwit

Een maaltijd met onder meer dierlijke eiwitten zorgt voor snellere spieraanmaak dan een puur plantaardige maaltijd met dezelfde hoeveelheid eiwitten. Dat blijkt uit het onderzoek van onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+. De studie vergeleek als eerste de spieraanmaak na het eten van een complete maaltijd met dierlijke of plantaardige eiwitten.  

Volledige maaltijden

Eerder onderzoek naar eiwitpoeders toonde aan dat dierlijke eiwitten betere spieropbouwende eigenschappen hebben dan plantaardige eiwitten. Maar in werkelijkheid krijgen we onze eiwitten niet in poedervorm binnen, maar via volledige maaltijden. Volledige maaltijden bevatten naast verschillende eiwitsoorten ook voedingsstoffen zoals vezels, vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen beïnvloeden hoe eiwitten vanuit de voeding vrijkomen en spieropbouw beïnvloeden. 

Dineren in het lab

Om te onderzoeken hoe spieren reageren na het eten van een complete maaltijd, vroegen de onderzoekers 16 deelnemers (65 jaar en ouder) om 2 keer naar het laboratorium te komen voor een maaltijd. De ene testdag aten de deelnemers een plantaardige maaltijd (quinoa met kikkererwten, tuinbonen, sojabonen en sojasaus), de andere testdag een “agv’tje” (rundvleestartaartje, aardappelen, sperziebonen, appelmoes en kruidenboter). De maaltijden bevatten een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën.  

Infuus met aminozuren

Voorafgaand aan de maaltijden kregen de deelnemers een infuus met aminozuren toegediend. De aminozuren in het infuus waren gemarkeerd met een soort vlaggetje. Na de maaltijden namen de onderzoekers kleine stukjes spierweefsel af bij de deelnemers, waarin ze de hoeveelheid “vlaggetjes” konden meten. Hoe meer vlaggetjes, hoe sneller de opbouw van spiereiwitten. De onderzoekers zagen dat na het eten van de maaltijd met dierlijke eiwitten de spiereiwitten sneller werden opgebouwd dan na het eten van de vegan maaltijd.  

Compenseren door meer te eten

De onderzoekers concluderen dat een plantaardige maaltijd niet dezelfde capaciteit heeft om spiergroei te stimuleren als een maaltijd die ook dierlijke eiwitten bevat. Dit kan komen doordat plantaardige producten moeilijker verteerbaar zijn, en ze van nature minder essentiële aminozuren bevatten. Het betekent niet dat iedereen vlees moet eten, verduidelijken de onderzoekers. Gezonde mensen kunnen heel goed compenseren voor de mindere kwaliteit van plantaardige eiwitten door er meer van te eten. Voor ouderen of kwetsbare patiënten met een verminderde eetlust ligt dat anders, omdat zij vaak minder eiwit binnenkrijgen dan ze nodig hebben. Voor deze groepen is het belangrijk eiwitbronnen te kiezen die de spieraanmaak zo goed mogelijk stimuleren, aldus de onderzoekers.  

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift  The Journal of Nutrition. 

Bron: Maastricht UMC+ 

Gepubliceerd op 8 december 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Joris Brand 13 december 2023 at 10:14 - Reply

    @eva: niet alleen dat, maar de groep is ook zeer klein is. Te klein, om er maar ook iets aan vast te hangen. Liefst had ik gezien dat bij de laatst alinea duidelijk wordt benoemd dat meer onderzoek nodig is en er geen conclusies kunnen worden gehangen aan deze bevindingen. Dat geldt dus ook voor de titel van dit artikel wat volledig misbruikt kan worden, liever had ik woorden gezien als “mogelijk” of “lijkt”. Wij als diëtisten en onderzoekers zijn er voor de nuance!

    @Sophie: er zijn duidelijk meerdere onderzoeken waarbij vermelding staat over geen bias, maar grote datapools wel degelijk een bias vinden, een goed voorbeeld zie link: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003177.pub3/full

    • Beroep - Diëtist
    • Sophie Luderer 14 december 2023 at 10:45

      Dankjewel voor je reactie en aanvulling, Joris. Eigenlijk is er na ieder onderzoek meer onderzoek nodig, maar je hebt zeker gelijk dat dit bij zo’n kleine onderzoeksgroep zeker wenselijk lijkt. In het bronartikel wordt dit niet benoemd en ook in de studie benoemen de onderzoekers dit zelf (helaas) niet. Al kun je uit de discussie wel opmaken dat ze zich meer willen verdiepen. Ik heb daarom in dit nieuwsbericht niet vermeld dat meer onderzoek nodig is of er (nog) geen conclusies kunnen worden getrokken uit deze bevindingen, want dit zou teveel een eigen conclusie kunnen zijn. We zullen er zeker scherp op blijven.

    • Eva 9 december 2023 at 12:36 - Reply

      This study was funded in part by The Beef Checkoff, Denver, USA, and Vion Food Group, Boxtel, The Netherlands.

      Jammer dit.

      • Beroep - Diëtist
      • Sophie Luderer 11 december 2023 at 09:56

        Hoi Eva,
        Dat klopt. Maar er staat ook: The funders had no role in data collection and analysis, decision to publish, or preparation of the manuscript.

      Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.