Depressie en ongezond eten gaan hand in hand

Ongezonde eetgewoontes hangen samen met depressie. Dit concluderen diëtist Deborah Gibson en psycholoog Nadine Paans in hun onderzoeken naar de rol van voeding bij depressie, waarop ze beiden promoveren aan het Amsterdam UMC. Vooral emotioneel eten en lage innames van groenten en volkoren granen komen vaak voor.

MooDFOOD onderzoek

Het is bekend dat depressie en overgewicht vaak samen voorkomen. Depressie treft een op de 5 mensen in ons land terwijl een derde van de Nederlanders overgewicht heeft of obees is. In het zogenoemde MooDFOOD onderzoek hebben Gibson en Paans de rol van voeding, voedingsgerelateerd gedrag en obesitas bij depressie onderzocht.

Ongezonder eetpatroon

Diëtist Gibson toont in haar onderzoek onder bijna 3.000 deelnemers aan dat mensen die lijden aan een depressie ongezondere eetpatronen hebben dan mensen zonder depressie. ‘Vooral lage innames van groenten en volkoren granen hangen samen met een ernstige depressie’, aldus Gibson. Volgens haar kan het verbeteren van eetgewoontes mogelijk bijdragen aan het verminderen van depressie.

Hartige snacks

Psycholoog Paans richtte zich meer op de relatie tussen verschillende eetstijlen en depressie. Zij toont aan dat mensen met een depressieve stoornis vaker last hebben van emotioneel en extern eten. Daarnaast vond ze een relatie tussen depressie en het vaker eten van hartige snacks.

Bron: VUmc

Gepubliceerd op 8 februari 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.