De rol van de diëtist in een multidisciplinaire werkgroep Parkinson

Saskia van Os van diëtistenpraktijk Eet-Wijzer is verbonden aan ParkinsonNet, een landelijk netwerk van in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners. Ook werkt ze als diëtist bij het multidisciplinaire eerstelijns Gezondheid Centrum Harderwijk. Onlangs werden hier opnames gemaakt van de multidisciplinaire werkgroep Parkinson voor het televisieprogramma Samen Sterk van SBS6 (uitzending op 18 mei om 16.00 uur). Van Os vertelt in deze rubriek meer over haar rol als diëtist in deze werkgroep.

Bundeling van deskundigheid

Binnen het Gezondheid Centrum Harderwijk bleek er veel deskundigheid aanwezig te zijn op het gebied van de ziekte van Parkinson. De fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en ik als diëtist bleken allemaal al verbonden aan ParkinsonNet. Daarom hebben we de multidisciplinaire werkgroep Parkinson opgericht. Een mooi voorbeeld van samenwerking en daarmee versterking van de eerstelijnszorg. Samen hebben we een zorgprogramma geschreven: wie doet wat en wanneer en wat kunnen we binnen de regio betekenen voor Parkinsonpatiënten? Onder één dak werken we laagdrempelig samen met elkaar, met de patiënten en met de huisartsen. Het is van groot belang om de zorgverlening goed op elkaar af te stemmen, omdat de zorg voor Parkinsonpatiënten zo complex en veelomvattend is.

Multidisciplinair overleg

Elke maand vindt er, met toestemming van de patiënten, een multidisciplinair overleg plaats tussen de zorgverleners. Dan brengt 1 discipline een patiënt in en bespreekt de situatie van die patiënt. Iedereen denkt mee of en welke zorgverleners nog zinvol zijn om in te zetten. En daarbij wordt heel vaak aan de diëtist gedacht! Denk aan ongewenst gewichtsverlies of -toename, obstipatie, slikklachten of vertraagde maaglediging. Ook is de interactie tussen eiwitten en de Parkinsonmedicatie een belangrijk onderwerp en hier leven vaak vragen over bij Parkinsonpatiënten en mantelzorgers.

Samenwerking in de praktijk

Naast het multidisciplinaire overleg werken we ook in de praktijk samen. Zo ga ik als diëtist wel eens samen met een logopedist op huisbezoek als er sprake is van kauw- en slikklachten. De logopedist bepaalt dan de consistentie van de voeding om veilig te kunnen slikken en ik kijk welke adviezen of verdikkingsmiddelen er nodig zijn. Ook overleg ik met de fysiotherapeut om de eiwitintake af te stemmen in relatie tot de training van de patiënt. En met de ergotherapeut overleg ik over de verdeling van de energie-inname van de patiënt over de dag in in verband met de inkoop, bereiding en het nuttigen van de maaltijden.

Beveiligde groepsapp

Daarnaast maken we gebruik van een beveiligde groepsapp van “siilo messenger” waarbij we elkaar op de hoogte houden van de behandelingen en vragen aan elkaar stellen over een bepaalde patiënt. Deze beveiligde app voor zorgverleners in de gezondheidzorg is echt ideaal. Je kunt de app alleen downloaden en gebruiken met een AGB-registratie. Ik gebruik het ook heel veel als communicatiemiddel met huisartsen, POH en collega-diëtisten bij overdrachten.

Interesse van neurologen

Onze deskundigheid en samenwerking op het gebied van Parkinson is ook de neurologen van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk opgevallen. Nu zijn er besprekingen om de neuroloog en de Parkinsonverpleegkundige letterlijk naar het centrum te halen om hier spreekuren te gaan houden, in het kader van de juiste zorg op de juiste plek. Dit kan in de vorm van een carrousel, waarbij  de patiënt dan een ronde doet langs alle disciplines. Maar het kan ook een meekijkconsult zijn, waarbij de neuroloog bijvoorbeeld aanwezig is bij een consult van de diëtist of fysiotherapeut of vice versa. Momenteel zijn er patiëntenraadplegingen om te kijken of deze behoefte ook bij de Parkinsonpatient in deze regio wordt gevoeld en als dit zo is, waaraan zij dan denken. Zo staan we samen sterk in de eerstelijnszorg voor de Parkinsonpatiënt en maakt de diëtist een vast onderdeel uit in deze zorg. En het is inspirerend om hiermee bezig te zijn.

Gepubliceerd op 7 mei 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Daphne (Fysio de Werf) 30 oktober 2020 at 11:55 - Reply

    Wat een goede site is dit, mijn complimenten !
    Als zelfstandig fysiotherapeuten in Zaandam willen wij heel graag in contact komen met diëtisten die in een multi-disciplinaire setting willen werken.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Fysiotherapeut
  2. Heleen Dicke 17 mei 2019 at 08:21 - Reply

    Wat leuk om te lezen! Goed bezig!!!

    • Beroep: Diëtist
  3. Saskia Kattemölle 14 mei 2019 at 14:02 - Reply

    Heel goed bezig, ik zal onze diëtisten in opleiding naar dit artikel verwijzen zodat ze een voorbeeld uit de praktijk kunnen lezen over hoe multidisciplinaire samenwerking er uit kan zien :-)

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: Docent opleiding voeding en diëtetiek
  4. Ellen van den Oever 14 mei 2019 at 13:12 - Reply

    Goed bezig :)

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.