De Dag van de Diëtist: Claudia Tjan
Dit is de dag van Claudia Tjan, diëtist en receptontwikkelaar bij Green Chef. Ze ontwikkelt recepten voor maaltijdboxen, die ook passen bij bepaalde voorkeuren of diëten.
Ik ben…
Claudia Tjan, diëtist en receptontwikkelaar bij Green Chef. Na mijn opleiding voeding en diëtetiek afgerond te hebben, ging ik op zoek naar een baan waar ik mijn vak kan uitoefenen, maar dan in combinatie met mijn grootste passie: koken (en eten!). Zo ben ik bij Green Chef terechtgekomen. Ik werk hier als diëtist en receptontwikkelaar. Green Chef is een maaltijdbox die verschillende diëten aanbiedt, dus de perfecte plek waar ik mijn vak, creativiteit en passie voor koken kan combineren.
Mijn werkplek …
Verschilt per dag: meestal op kantoor in Amsterdam en soms vanuit huis. Beide hebben voordelen. Als receptontwikkelaar heb ik een creatief beroep. Door thuis te werken kan ik mij volledig afsluiten en concentreren op nieuwe ideeën en recepten. Op kantoor kan ik weer veel makkelijker overleggen en brainstormen met collega’s. Dat is fijn als ik soms even vastloop of vragen heb. Eens in de maand hebben wij een “inspiratiedag” waarin we met ons team van 4 diëtisten/receptontwikkelaars gaan brainstormen over nieuwe receptideeën die passen bij bepaalde diëten die Green Chef aanbiedt. Om de inspiratie en creativiteit hoog te houden, helpt het mij om op verschillende plekken te werken.
Mijn werkdag begon…
Vandaag, dinsdag, werk ik op kantoor. Vorige week hebben we onze maandelijkse inspiratiesessie gehad en dat betekent: receptideeën die toen zijn bedacht omtoveren tot echt uitgeschreven recepten, die we kunnen testkoken. Vandaag is dit mijn focus.
De dag begin ik altijd met een glas water of thee. Vaak halverwege de ochtend ga ik met collega’s een koffietje halen in de lobby van ons gebouw. Hier zit een koffietentje met alle lekkere dingen. Meestal neem ik een cappuccino en soms een matcha latte. Iedere dinsdag starten we de ochtend met een teammeeting met het culinary team, waarin we eerst kort updates vertellen over het weekend, privé of wat je ook wilt delen. Ook bespreken we de werkfocuspunten voor aankomende week.
Mijn agenda voor deze dag bestaat uit…
Na deze meeting had ik een paar uur niets op de planning tot de lunch. Dus kon ik mooi met mijn recepten aan de slag. Recepten beginnen altijd met een briefing. Een voorbeeld kan zijn: vegan recept met aardappel en zonder broccoli. Vanuit daar bedenken wij dus een passend recept voor op ons menu. Een recept moet altijd binnen een van de diëten passen: keto, koolhydraatarm, vegan, vegetarisch, <550 kcal of snel & gezond. Ieder dieet heeft zijn eigen richtlijnen, maar daarnaast heeft Green Chef regels die voor alle diëten gelden, zoals: iedere portie bevat minimaal 250 gram groenten, zoveel mogelijk volkoren en ook focussen we veel op snelle recepten van maximaal 25 minuten. En er is een budget. Dit kan soms behoorlijk puzzelen zijn.
Vandaag wil ik al mijn recepten af hebben zodat ik boodschappen kan bestellen. Dan kook ik deze recepten volgende week en proeven we ze met het team. Als de recepten goedgekeurd worden, dan wordt het nog een keer door iemand anders uit het team gekookt. Als het dan ook goedgekeurd wordt, is recept het klaar voor het menu en kan de klant dit recept kiezen om thuis te ontvangen.
Om 12:30 uur gaan wij lunchen. Iedere dag wordt er een uitgebreide, verse lunch voor het hele kantoor bereid. Dit is echt goed geregeld en elke dag is anders. Ik neem standaard een soep en ei en vandaag had ik daar ook wat couscoussalade bij en wat fruit. Na de lunch hebben we nog 10 minuten een rondje gewandeld en ga ik verder met mijn recepten. Ook al heb ik vaak eindeloos ideeën voor recepten, het blijft altijd een uitdaging om binnen het budget uit te komen en het recept te laten voldoen aan alle richtlijnen voor de voedingswaarden.
Einde van de middag had ik nog een smaaktest voor een potentieel nieuw product voor ons onze recepten. Naast dat ik recepten ontwikkel voor Green Chef, denk ik ook mee over nieuwe ingrediënten die we aan de box kunnen toevoegen. We werken met een database aan ingrediënten en daar voegen we regelmatig nieuwe producten aan toe. Ik test het product op onder andere smaak, textuur en hoe het eruit ziet. Ook controleer ik samen met het team dat gaat over voedselveiligheid of het product voldoet aan alle voedingsrichtlijnen, zoals bijvoorbeeld voor zout en suiker. Na de smaaktest geef ik feedback voor de leverancier. Om 17:30 deed ik mijn laptop dicht en is het tijd om naar huis te gaan.
Het leuke/uitdagende aan mijn werk vind ik…
Absoluut dat ik mijn vak en passie kan combineren. Het liefst ben ik creatief bezig en dat aspect vind ik zeker in deze baan. Ook vind ik de variatie in mijn werk heel fijn. Vandaag heb ik veel achter mijn laptop gezeten, maar er zijn ook dagen dat ik vooral in de keuken sta. Op andere dagen werk ik thuis of ga ik wel eens op bezoek bij een leverancier. Ook hebben we soms acties waarbij we mogelijkheid bieden aan onze klanten om een consult te boeken met 1 van onze diëtisten, dit kan dus ook zomaar in mijn agenda terechtkomen. Mega-afwisselend en nooit saai. Het meest uitdagende vind ik om al mijn receptideeën te laten passen aan de voedingsrichtlijnen van Green Chef.
Vandaag werd ik verrast door…
Door het recept Aziatische tortilla’s met tempeh en mangoketchup. Klanten kunnen op elk recept feedback geven en dit houden wij dan ook nauwlettend in de gaten. Aan de hand hiervan verbeteren we ook bestaande recepten. Dit recept is behoorlijk “fusion” dus ik vond het spannend wat de klanten ervan vonden. Ik werd verrast door de hoge score. Deze komt dus vaker terug in de box.
Terugkijkend op deze dag….
Ik vind het heerlijk om te werken aan nieuwe receptideeën en dan vooral de allereerste fase waarin je de ingrediënten selecteert en zorgt dat ze aan de door ons opgestelde voedingswaarden voldoen, zoals wat ik vandaag gedaan heb. Dit zijn echt mijn favoriete dagen waarin ik de tijd vergeet, een lekker muziekje opzet en in recepten duik. Ik plan dit ook altijd op de dagen wanneer mijn agenda niet helemaal vol staat met meetings. Soms is het lastig om op commando creatief te zijn maar vooral als ik de tijd heb en dus dingen goed kan uitdenken, dan komt het allemaal vanzelf.
Meedoen?
Wil je ook meedoen met de rubriek “De Dag van de Diëtist”? Leuk! Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl en we sturen je de inzendinstructies. Als dank krijg je een boek cadeau.
Gepubliceerd op 6 februari 2024
Door Karine Hoenderdos
Heel erg leuk!