Belgische Gezondheidsraad adviseert 300 gram groenten en 250 gram fruit

De Hoge Gezondheidsraad in België heeft nieuwe voedingsaanbevelingen voor volwassenen opgesteld. Met 300 gram groenten, 250 gram fruit en 125 gram volle granen per dag zijn deze hoger dan in de Nederlandse Richtlijnen goede voeding (RGV). Daarnaast is er aandacht voor gezelligheid en duurzaamheid.

5 vuistregels

Er zijn 5 aanbevelingen, die volgens de Hoge Gezondheidsraad het grootste effect hebben op de gezondheid. Dat zijn:

  1. Eet dagelijks minimaal 125 gram volle graanproducten; vervang zo vaak mogelijk geraffineerde producten door volle granen. Ter vergelijking: in de RGV wordt minimaal 90 gram geadviseerd.
  2. Eet dagelijks 250 gram fruit en 300 gram groenten. Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen. Ter vergelijking: in de RGV worden 200 gram fruit en 250 gram groenten geadviseerd.
  3. Eet wekelijks minstens één maal peulvruchten ter vervanging van vlees. Dit komt overeen met het advies in de RGV.
  4. Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zaden zonder zoute of zoete omhulsels. Ter vergelijking: in de RGV wordt minimaal 15 gram ongezouten noten geadviseerd.
  5. Beperk de inname van zout tot maximaal 5 gram per dag. Ter vergelijking: in de RGV wordt maximaal 6 gram zout per dag geadviseerd.

Overige aanbevelingen

Naast deze top 5 heeft de Hoge Gezondheidsraad ook nog 7 andere aanbevelingen gedaan. In totaal gaat het dus om 12 aanbevelingen. De overige aanbevelingen zijn:

  1. Gebruik elke dag tussen 250 en 500 ml melk of melkproducten. Als het gebruik lager ligt, moet extra aandacht besteed worden aan de inname van andere bronnen van eiwitten, calcium en vitamines. Ter vergelijking: in de RGV worden enkele porties zuivel per dag geadviseerd, waaronder melk of yoghurt.
  2. Eet elke week 1 of 2 keer vis, schaaldieren of schelpdieren, waarvan 1 keer vette vis. Ter vergelijking: in de RGV wordt 1 keer per week vis geadviseerd, bij voorkeur vette vis.
  3. Eet niet meer dan 300 g rood vlees per week. Ter vergelijking: in de RGV wordt geadviseerd de consumptie van rood vlees te beperken.
  4. Eet maximaal 30 g vleeswaren (charcuterie, bereide vleeswaren enz.) per week. Vervang charcuterie door visconserven, garnituren op basis van peulvruchten, fruit of verse kaas. Ter vergelijking: in de RGV wordt geadviseerd de consumptie van vooral bewerkt vlees te beperken.
  5. Drink zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suikers. Ter vergelijking: in de RGV wordt geadviseerd zo min mogelijk suikerhoudende dranken te consumeren, dus niet alleen dranken met toegevoegde suikers, maar ook vruchtensap waar de suikers van nature inzitten. In België wordt vruchtensap zonder toegevoegde suikers niet afgeraden, maar het telt ook niet mee bij de geadviseerde hoeveelheid fruit.
  6. Zorg voor voldoende calciuminname (950 mg/dag) via diverse natuurlijke bronnen zoals melk en afgeleide producten. Ter vergelijking: in de RGV heeft de Gezondheidsraad het niet over voedingsstoffen. Bij het herzien van de Voedingsnormen heeft de Gezondheidsraad onlangs wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor volwassenen verlaagd (naar 950-1200 mg afhankelijk van de leeftijd).
  7. Zorg voor een toereikende inname van meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder omega 3-vetzuren) door de voorkeur te geven aan koolzaad-, soja- en walnootolie en gebruik noten en zaden. Vervang harde margarines en boter door niet-tropische oliën, smeervetten en vloeibare bak- en braadvetten. Ter vergelijking: in de RGV wordt geadviseerd om boter, harde margarine en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

Gezelligheid is ook belangrijk

‘Samen eten komt zowel het individu als de samenleving ten goede’, zo stelt de Hoge Gezondheidsraad in een persbericht. ‘Het is belangrijk de tijd te nemen om samen te eten, niet alleen thuis, maar ook op school, op het werk, in de (zorg)centra en in andere omstandigheden. Samen eten biedt sociale voordelen die niet bestaan als je allen eet.’ Wel waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor alcohol, omdat het een negatieve invloed heeft op de gezondheid.

Aandacht voor duurzaamheid

Tenslotte pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor rekening te houden met duurzaamheidsoverwegingen: ‘Toekomstgericht denken is meer dan ooit een noodzakelijke voorwaarde om de huidige en toekomstige generaties te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de uitputting van de natuurlijke rijkdommen en van de klimaatverandering’.

Bron: Hoge Gezondheidsraad

Credits beeld: Food in Action

Gepubliceerd op 7 oktober 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.