Alles van waarde

Ik had rijk kunnen zijn. Als ik 20 jaar geleden was begonnen met beleggen. Als ik geen kinderen had gekregen. Als ik was blijven samenwonen. Als ik geen diëtist of journalist was geworden.

Allemaal niet gedaan. Dus er moet wel iets grondig mis zijn met mijn “money mindset”, de manier waarop ik denk over geld. Money mindset is een term waar businesscoaches dol op zijn. Je kunt er boeken over lezen, cursussen volgen, podcasts luisteren en je laten coachen op je gedachten over geld. Al die aandacht is helemaal terecht natuurlijk, want het slijk der aarde is een fascinerend fenomeen. Iedereen gaat anders met geld om. Je hebt de spaarders en de rollers, de hebberds en de delers, de Donalds en de Dagoberts, de toekomstdenkers en de bij-de-dag-levers. Je money mindset wordt gevoed door opvoeding, achtergrond, opleiding en omgeving.

Het grappige is dat de businesscoaches die verschillen in money mindset allemaal volmondig erkennen. Maar vervolgens coachen ze toch allemaal naar hetzelfde standaardmodel. Ze hanteren één rotsvast money-mindset-mantra. Dat mantra luidt: ‘Meer geld is altijd beter. Rijk zijn is tof. Je bent het waard om hogere prijzen te vragen. Als je niet veel verdient, komt dat gewoon omdat je dat geld niet hard genoeg hebt gemanifesteerd of door je eigen belemmerende overtuigingen over geld.’

De aanpak van de businesscoaches lijkt een beetje op die van dieetgoeroes, die volmondig beamen dat iedereen anders is, maar vervolgens toch aan iedereen hetzelfde dieet en fitnessschema voorschrijven.

Je zou je er – als hardwerkende diëtist – bijna een loser door gaan voelen. Met je bescheiden salaris of je geworstel met zorgverzekeraars. Laat je niet gek maken! Mijn money mindset is dat ik niet rijk ben, maar me wel rijk voel. Met mijn koophuis (ook al is dat een bovenhuis zonder tuin), met mijn lekkere bank (ook al is die 10 jaar oud en van IKEA), met mijn fiets (geen rijbewijs). Ik heb altijd werk en het is leuk werk. Mijn money mindset zegt: het is genoeg. Meer hoeft niet.

Is dat een belemmerende overtuiging? Nee, juist bevrijdend. Ik hoef geen crypto’s, ik hoef geen auto. Er is voor mij een grens aan comfort en luxe. Alles daarboven voegt niets toe aan mijn geluk, levert alleen maar extra gedoe op of doet mijn omgeving schade. De dingen waar ik het meest geluk uit haal, zijn juist de dingen die (bijna) niets kosten. Wandelen door de duinen, een museum, boeken, vrienden, koken.

De nadruk op de money mindset leidt alleen maar af van die dingen die je niet kunt kopen. Vrijheid, liefde, geluk en gezondheid. Alles van waarde is weerloos, dichtte Lucebert. Ik denk ook: alles van waarde is niet te koop.

Gepubliceerd op 13 juli 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Katrijn 14 juli 2021 at 13:33 - Reply

    Fijn te lezen dat er meerderen zijn die weinig waarde hechten aan bezit, spullen, handige dingetjes, prullaria, accessoires…….hoe je het ook noemt. Vriendschappen is mijn mooiste bezit.

    • Beroep: Diëtist
  2. truus kuijpers pierik 14 juli 2021 at 10:28 - Reply

    ik hou het kort, prachtig verwoord, groot compliment. het zet ons weer even met allebei de benen op de grond. echter, toch een maar…..moeten we dan maar accoord gaan met de tarieven van de zorgverzekeraars, geen geld voor lezingen vragen ? dat dacht ik toch niet. ik vraag ruim geld voor lezingen die ik geef, tenzij de organisatie geen geld heeft. sommige mensen vragen dan aan mij waarom ik er geld voor vraag. nou, dat is heel eenvoudig. het geld dat ik aan lezingen verdien geef ik aan een fons in de Filipijnen. daar hebben ze het harder nodig, met mijn eigen ogen gezien. mijn reactie is toch niet zo kort geworden als ik gedacht had.

    • Beroep: Diëtist
  3. Anke 14 juli 2021 at 08:55 - Reply

    Mooi geschreven en helemaal mee eens!

    • Beroep: Diëtist
  4. Marjolein 14 juli 2021 at 08:44 - Reply

    Wat verwoord je dat prachtig, en ik ben het volledig met je eens!! We zitten veel te veel op binnenhalen en uiterlijk vertoon in deze wereld, terwijl het daar echt niet om draait!!
    Zo fijn dat je gelukkig bent met je bovenwoning (perfect toch! Er woont een gelukkig gezin!), fiets (top! fit onderweg zijn en je gedachten lekker verzetten) en je prachtige baan, waarbij je mensen inspireert en bijdraagt aan de gezondheid van anderen.
    Wij hebben 2 maanden geleden ons huis verkocht en wonen nu in een camper (vanaf oktober rondreizen en online werken), precies om die reden. We zullen minder verdienen, maar dat is helemaal prima! De ervaringen, ontmoetingen, natuur, meer sporten en meer quality time samen is onbetaalbaar, daar word een mens pas gelukkig van (vinden wij met onze wat beperkte money mindset)
    Geniet van je way of life :)

    • Beroep: Diëtist
  5. Joke Verberg 14 juli 2021 at 08:40 - Reply

    Wat mooi beschreven, een goed begin van de dag zo: een stukje geluk, dank Karine!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: docent
  6. Marie-José Torenvliet 14 juli 2021 at 06:38 - Reply

    Helemaal mee eens! Wat goed verwoord weer (dank dank dank!) en zo treffend wat de parallellen zijn met ons vak, maar eigenlijk met het hele leven. Tevredenheid is onze grootste schat. De vraag “wat voegt …… (meer geld, die ene baan, dat extra koekje) toe?” ligt hier aan ten grondslag. Als je al heel tevreden bent en dat is wat ik lees, dan is feitelijk de routine van alledag met de kersen op de taart voldoende om heel tevreden te blijven. Prachtig inzicht. Ik begrijp ook van geluksdeskundigen dat je slechts 10 % geluksgevoel kan toevoegen door externe zaken….de rest is aangeleerd of aangeboren. Dus grote kans dat je “rijk” bent geboren en opgevoed. ;-)

    • Beroep: Diëtist
  7. Irene 14 juli 2021 at 06:21 - Reply

    Geweldig verwoord. Ik ben het er helemaal mee eens!

    Eindeloze groei bestaat gewoon niet. Het gaat tenkoste van anderen en/of het milieu.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.