Kostenonderzoek: tarieven diëtetiek zijn te laag

Een zelfstandig gevestigde diëtistenpraktijk kreeg in 2018 gemiddeld € 34,- per werkbaar uur (inclusief niet declarabele uren), maar een reëlere vergoeding ligt bijna 24 procent hoger op € 42,-. Dat valt te concluderen uit de langverwachte resultaten van het “Kostenonderzoek paramedische zorg”, dat is uitgevoerd in opdracht van onder meer Paramedisch Platform Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. De resultaten zijn gebaseerd op gegevens van 53 diëtistenpraktijken.  

Tarief zitting diëtetiek 

In het rapport is ook een reëel tarief berekend voor een zitting diëtetiek van een kwartier. De onderzoekers komen op een tarief van € 17,-; dat is 11 procent hoger dan het vastgestelde tarief uit 2018 van € 15,-. Verder valt er in het rapport te lezen dat de productiviteit van diëtisten omhoog zou moeten kunnen. Gemiddeld was 55 procent van de gewerkte uren diëtetiek in 2018 declarabel, maar volgens het rapport kan dit percentage omhoog naar 61 procent.  

Tijdsbesteding van een diëtist 

In het rapport schetsen de onderzoekers een “ideale” tijdsbesteding van een diëtist per weekDat ziet er bij een 37,6-urige werkweek gemiddeld zo uit: 

Patiëntgebonden uren 

  • Zittingen: 22,8 uur 
  • Administratie: 3,7 uur 
  • Overleg met derden: 0,6 uur 
  • Overig: 1,6 uur 

Niet-patiëntgebonden uren 

  • Bedrijfsvoering: 2,0 uur 
  • Netwerk: 1,0 uur 
  • Kwaliteit: 0,5 uur 
  • Scholing: 0,5 uur 
  • Verlof: 4,3 uur 
  • Ziekteverzuim: 0,6 uur 

Vergelijking met andere paramedici

Ook bij de andere beroepsgroepen zijn de tarieven te laag. De grootste discrepantie tussen het reële en huidige tarief is er bij oefentherapeuten: zij kregen in 2018 € 29,- per werkbaar uur, terwijl € 47,- reëel zou zijn. Ook bij ergotherapeuten zit er veel verschil tussen de € 29,- die ze kregen en de € 44,- die reëel is. Logopedisten kregen € 32,- per uur, terwijl € 45,- reëel is. Alleen bij fysiotherapeuten is het verdiende uurtarief (€ 49,-) bijna reëel (€ 50,-).  

Laagste uurtarief berekend voor diëtist 

Het berekende reële uurtarief van diëtisten (€ 42,-) is lager dan van de andere paramedische beroepen ( 44,- tot € 50,-). Dat komt onder meer vanwege een lagere inschaling van een diëtist volgens de Functie Waardering Gezondheidszorg (FWG50 in plaats van FWG55 voor de andere paramedici). Fysio- en oefentherapeuten hebben daarnaast ook hogere kosten voor huisvesting, wat doorberekend wordt in het uurtarief. 

Productiviteit  

Op fysiotherapeuten na kan ook bij andere beroepsgroepen de productiviteit omhoog volgens het rapport. Waar het bij diëtisten om een toename van 10 procent gaat, is het bij logopedisten, ergotherapeuten en oefentherapeuten volgens de onderzoekers mogelijk om de productiviteit met ruim 20 procent te doen toenemen. Alleen fysiotherapeuten hebben in de praktijk al een hogere productiviteit (74 procent) dan als reëel wordt gezien (66 procent). Waardoor dit komt, is niet bekend.  

Afspraken over tariefontwikkeling 

Het rapport dient als basis voor het opstellen van een werkagenda met daarin onder meer afspraken over de tariefontwikkeling. De agendapunten zijn voor 1 juni 2020 bekend, aldus een gezamenlijk statement van de betrokken beroepsverenigingen en Zorgverzekeraars Nederland. 

Bron: Rijksoverheid 

Gepubliceerd op 2 april 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Saskia van Os 2 april 2020 at 20:43 - Reply

    Eens met bovenstaande is een déjà Vu van de diëtisten bij de thuiszorg en ik snap ook niet die lagere FWG tov de andere paramedici. Hoe kan dat?

    • Beroep: Diëtist
  2. Monique Benhaddou 2 april 2020 at 10:15 - Reply

    Uiteraard komt er uit dat het tarief te laag is. daarnaast schrik zelf ik erg van de “ideale” tijdsbesteding. Als ik kijk hoe weinig tijd er wordt gerekend voor patiëntgebonden overleg met derden is dat in mijn praktijk niet realistisch. Ik overleg veel met mantelzorgers, POH, huisarts, wijkverpleging om zorg rondom de patiënt goed te regelen en geregeld te houden. Ook mis ik bij niet patiëntgebonden tijd voor begeleiden van studenten, intervisie, voorlichting geven en vooral netwerktijd is in mijn praktijk echt veel meer vanwege de vele overleggen met oa thuiszorg, wijkoverleggen, collega’s uit de regio en andere samenwerkingspartners.
    Overigens doet dit hele gebeuren me erg denken aan de tijd dat ik nog bij de thuiszorg werkte als diëtist, er werd constant gefuseerd en de productie moest omhoog. Uiteindelijk zelfs naar 80% volgens mij. Wat uiteraard niet haalbaar was, want er waren ook toen zoveel niet patiëntgebonden extra werkzaamheden die niet declarabel waren. Bijscholing en overleggen moest ook toen al in eigen tijd. En iedereen weet hoe het met de thuiszorgdietetiek is afgelopen. Vrijwel overal failliet gegaan of afgestoten waardoor de diëtisten min of meer verplicht werden om in de 1e lijn een eigen praktijk te starten. Hebben we massaal gedaan. En nu lopen we tegen hetzelfde probleem van bekostiging aan. Het kan financieel helemaal niet uit op de manier hoe het nu geregeld is. ook niet als ons tarief omhoog gaat, gezien het feit dat heel veel niet patiëntgebonden werkzaamheden niet meegenomen lijken te worden in de de “ideale” tijdsbesteding. Zorgelijk.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: diëtist/leefstijlcoach

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.