Vegetarische “vleeswaren” iets gezonder dan vleesvariant

Vegetarische vleesvarianten voor op brood hebben een iets gezondere samenstelling dan “gewone” vleeswaren. Vegetarische kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt zijn minder vet, maar bevatten nog steeds veel zout. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek van 33 soorten vegetarisch broodbeleg.

Nutri-Score

De Consumentenbond berekende de Nutri-Score van 33 soorten vleeswaren en de vegetarische tegenhanger daarvan. De gewone vleeswaren kregen vaak een D of een E in de Nutri-Score. De vergelijkbare vegetarische variant scoorde over het algemeen een C of een D. Hierbij waren een aantal positieve uitzonderingen; de kipfilet en ham van Quorn en de filet americain van de Jumbo krijgen een Nutri-Score A.

Verzadigd vet

De hogere score voor de vegetarische variant komt meestal omdat het product minder verzadigd vet bevat. De meeste vegetarische producten bevatten vooral onverzadigde vetzuren, omdat daar zonnebloem-, raapzaad- of koolzaadolie in wordt gebruikt. Maar dit geldt niet voor veel vegetarische smeerpatés en smeerworsten. Daarin wordt vaak kokosolie gebruikt, waardoor sommige vegetarische smeerpatés meer verzadigd vet bevatten dan de gewone vleesvariant.

Te veel zout

Over het algemeen is het zoutgehalte in de vegetarische vleesvarianten te hoog. De vegetarische versie bevat gemiddeld bijna 2 gram zout per 100 gram. Bij de reguliere vleeswaren is dat net iets meer dan 2 gram. Het Voedingscentrum houdt als richtlijn aan dat kant-en-klare vleesvervangers niet meer dan 1,1 gram zout per 100 gram bevatten. Alleen de Quorn Vegetarian Pepperoni voldoet aan die richtlijn. De boterhamworst van De Vegetarische Slager is met 3 gram zout per 100 gram het zoutst.

Niet gezond

‘De 33 vegetarische tegenhangers van vleeswaren hebben nagenoeg allemaal een gezondere samenstelling dan vlees’, schrijft de Consumentenbond. ‘Toch gaat het te ver om vegetarisch broodbeleg als gezond te bestempelen. Ze voldoen geen van allen aan de richtlijnen die het Voedingscentrum opstelde voor de Schijf van Vijf. De Consumentenbond pleit daarom voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen.’

Bron: Consumentenbond

Gepubliceerd op 10 april 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Lucilei 14 april 2020 at 13:02 - Reply

    Ik vind de tittel van dit artikel misleidend, want de vegetarische vleeswaren zijn ver van gezonder dan de gewone vleeswaren. Afgezien de beide variante zeer bewerkt producten zijn.

    Er zijn al veel RCT en meta-analysen gedaan en zij hebben al aangetoond dat er geen verband tussen het consumptie van verzadigde vet en hart- en vaatziektes is.

    Zie artikellen:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26268692
    “Saturated fat intake was not associated with all cause mortality.”
    “Industrial, but not ruminant, trans fats were associated with CHD mortality.”
    “Ruminant trans-palmitoleic acid was inversely associated with type 2 diabetes.”
    “The certainty of associations between saturated fat and all outcomes was “very low.””

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20071648/
    “Intake of saturated fat was not associated with an increased risk of CHD, stroke, or CVD.”
    “A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.”

    Afgezien dat plantaardige oliën (zonnebloem, raapzaad en koolzaad olie) zeer bewerkt producten zijn, bevatten deze te veel meervoudig onverzadigde vetzuren dat snel oxideert en ontstekingen reacties kunnen veroorzaken.
    https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000898
    “exposure of the endothelium to linoleic acid has been found to increase LDL transfer across the endothelium, which is considered an essential step in the atherosclerosis process.”

    • Beroep: Student

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.