Trudeke Struijk

Trudeke werkt als diëtist Nefrologie voor de Dienst Diëtetiek en Voedingswetenschappen aan het VUmc.

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn:

‘Begeleiden van nierpatiënten, geven van onderwijs, begeleiden van paramedische studenten en doen van onderzoek. Dat vind ik het aantrekkelijke van het werken in een academisch centrum. Je kunt naast het behandelen van de individuele patiënt (mits daar tijd voor vrijgemaakt kan worden), ook de resultaten op groepsniveau evalueren, kijken of er een trend is. Waarna je je behandelmethode kunt aanpassen en opnieuw evalueren. Gelukkig is er in het VU medisch centrum voldoende expertise om mij daarin te ondersteunen, want ik heb geen wetenschappelijke achtergrond.’

In mijn werk ben ik trots op:

‘Het project dat ik onlangs heb gedaan over de voedingstoestand van hemodialysepatiënten. Deze patiënten zijn vaak ondervoed en we constateerden dat patiënten op dialysedagen te weinig eiwit en energie consumeren. Het blijkt dat door een zeer eiwitrijk- en energierijk tussendoortje tijdens de dialyse te verstrekken, samen met een maaltijd, de inname kan verbeteren. Met deze interventiestudie, die uitgevoerd is door studenten diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam, heb ik de Maria ter Welle prijs gewonnen. Begin 2015 staat het artikel dat ik schreef over deze studie in het NTVD.’

Ik ben een diëtist die:

‘Probeert de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren, door zichzelf te verbeteren.’

Dit wil ik nog bereiken in mijn werk:

‘Op dit moment volg ik de cursus “behandeldoelen stellen en evalueren” georganiseerd door PIT actief. Om goed te kunnen vaststellen of de behandeldoelen bij nierpatiënten zijn behaald, is goed formuleren van het doel en het gebruik van gevalideerde meetinstrumenten van belang. Zo kan ik steeds beter de effectiviteit van de behandeling laten zien en is dit proces ook transparant.’

E-mail: G.Struijk@vumc.nl

Gepubliceerd op 9 december 2014

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.