Toename bloedarmoede door huidige leefstijl

Naar schatting lijdt een kwart van de Nederlandse vrouwen aan bloedarmoede als gevolg van een verborgen ijzertekort. Ondanks de ernst van de gevolgen, ervaren vrouwen vaak geen symptomen omdat hun lichaam aan het tekort gewend is geraakt. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Bewustwording, regelmatige metingen en ijzerpillen kunnen uitkomst bieden.  

Veranderd eetpatroon

Vrouwen die vegetarisch eten en zwaar menstrueren zijn volgens voedingsonderzoeker Hans Verhoef (WUR) een risicogroep voor een ijzertekort. Het niet of minder eten van vlees en juist meer graanproducten, draagt bij aan het ontstaan van een ijzertekort. IJzer uit plantaardige bronnen wordt minder efficiënt opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen. Daarnaast bevatten granen juist stoffen die ijzeropname in het lichaam remmen.  

Meer menstruatiecycli 

Naast een veranderd eetpatroon noemt Verhoef nog een risico: vrouwen menstrueren tegenwoordig vaker dan vroeger. Doordat vrouwen op vroegere leeftijd ongesteld worden en minder vaak zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben ze meer bloedverlies. Terwijl vrouwen in de oertijd 160 keer in hun leven ongesteld werden, maken vrouwen nu gemiddeld 450 menstruatiecycli door in hun leven.   

Risico’s ijzertekort

Het is bekend dat ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede, wat symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid veroorzaakt. Bij zwangere vrouwen kan ijzertekort ernstige gevolgen hebben voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Verhoef noemt in het onderzoek risico’s als een lager geboortegewicht, bloedarmoede bij pasgeborenen, verminderde ijzervoorraden en het vergroten van de kans op bloedarmoede op jonge leeftijd. 

Systematisch meten

Hoeveel Nederlanders precies aan ijzertekort lijden is onbekend. In Nederland wordt namelijk niet systematisch het gehalte micronutriënten bij de bevolking gemeten. Daarom pleit Verhoef voor systematische metingen van ijzertekorten bij vrouwen, vooral tijdens de zwangerschap. ‘Nu wordt alleen tijdens het eerste trimester en later in week 30 bloed afgenomen. Dit interval biedt onvoldoende inzicht in en preventie van ijzertekorten’, zegt hij.  

200 milliliter bloedverlies

Ook is er meer bewustwording nodig rondom hoe zwaar vrouwen menstrueren. ‘Een vrouw verliest daarbij gemiddeld 40 milliliter bloed in enkele dagen. Maar bij sommige vrouwen loopt dat op tot 100 of zelfs 200 milliliter bloed. Dat is alsof je elke maand een bloeddonatie doet. Als mannen dit probleem hadden, was het al lang bestudeerd’, zegt hij. Oplossingen die Verhoef noemt zijn het gebruik van ijzerpillen en het verminderen van menstruatie door het overslaan van de stopweek bij het gebruik van anticonceptiepillen. Maar niet iedereen is daar voorstander van. “Mensen zien menstruatie als iets natuurlijks”, verklaart Verhoef. Om precies die reden pleit Verhoef voor meer samenwerking met huisartsen, verloskundigen, gynaecologen en voedingskundigen.

Bron: WUR 

Gepubliceerd op 20 oktober 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 23 oktober 2023 at 11:12 - Reply

    Dus het advies van Het Voedingscentrum om geen ijzerpillen te nemen moet worden aangepast?
    https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspxVoedingscentrum#blok7

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.