Sterk bewerkte voedingsmiddelen verhogen calorie-inname en gewicht

Mensen die sterk bewerkte voeding eten, krijgen meer calorieën binnen en nemen sneller toe in gewicht, dan wanneer ze onbewerkte voeding krijgen. Dat blijkt uit een kleine gerandomiseerde gecontroleerde klinische studie onder 20 mensen die zich vrijwillig 28 dagen lieten afsluiten van de buitenwereld.

Sterk bewerkt of vers

De deelnemers aan het onderzoek werden in 2 groepen verdeeld. De ene groep kreeg 2 weken lang sterk bewerkt voedsel. De andere groep kreeg verse, zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Beide groepen kregen 3 maaltijden per dag voorgeschoteld, die ongeveer evenveel calorieën, macronutriënten, suiker en vezels bevatten. Daarnaast hadden ze onbeperkt toegang tot tussendoortjes – sterk bewerkt of onbewerkt, afhankelijk van de groep waar ze in zaten. De deelnemers mochten zoveel eten van de maaltijden en tussendoortjes als ze wilden. De onderzoekers hielden precies bij hoeveel iedereen at en wat ze binnenkregen. Na 2 weken ruilden de groepen om van eetpatroon.

Verschillen tussen de groepen

De groep die het sterk bewerkte eten kreeg, bleek dagelijks zo’n 500 kcal meer binnen te krijgen dan de andere groep. Dit gold voor zowel de eerste als de tweede groep en stond los van de BMI van de deelnemers. In de tweede week was de calorie-inname in de sterk bewerkte groep wat lager, en kregen ze nog 459 kcal meer binnen dan de andere groep. Bij het onbewerkte eten bleef de calorie-inname tijdens de twee weken gelijk. Bij de sterk bewerkte voeding bleek de hogere calorie-inname vooral afkomstig van koolhydraten en vet. De eiwitinname was volgens de onderzoekers “opvallend stabiel” tussen de 2 groepen. Verder waren er tussen de groepen vooral verschillen te zien in de calorie-inname tijdens ontbijt en lunch, en niet zozeer tijdens avondeten of door snacks.

Gewicht

De gevolgen van de verhoogde calorie-inname waren aan het eind van de 2 weken terug te zien in het gewicht. De mensen die sterk bewerkte voeding kregen, waren zo’n 900 gram aangekomen. De mensen in de andere groep waren juist 900 gram afgevallen. Er waren geen verschillen in glucose- of insulinegehaltes. Opvallend was dat beide groepen aangeven het eten ongeveer even lekker te vinden en het hongergevoel was ook hetzelfde. Wel nam in de groep die onbewerkt at het niveau van het honger-onderdrukkend hormoon PYY toe, vergeleken met de sterk bewerkte groep. Ook aten mensen veel sneller van de sterk bewerkte voeding dan van de onbewerkte voeding. Daardoor kregen de mensen die sterk bewerkt aten per minuut 7,4 gram meer voedsel binnen en ruim 17 extra kilocalorieën.

Strategie in obesitas-epidemie

De auteurs concluderen dat het weglaten van sterk bewerkte voeding uit het eetpatroon de energie-inname vermindert en resulteert in gewichtsverlies. ‘Of herformulering van sterk bewerkte producten de negatieve effecten kan wegnemen, zonder dat het iets verandert aan de smaak en het gemak, is nog onduidelijk. Totdat zulke producten verkrijgbaar zijn, kan het beperken van de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen een effectieve strategie zijn voor de preventie en behandeling van obesitas’, concluderen ze.

Bron: Cell Metabolism

Gepubliceerd op 21 mei 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.