Recensie: Voeding & Immuunsysteem

Het boek “Voeding & Immuunsysteem” van food- en lifestylecoach Marjolein Dubbers leest als een tijdschrift. Maar het boek roept ook angstgevoelens op, de beloftes zijn groot en de wetenschap wordt wel erg losjes aangehaald.

Energieke vrouwen

Marjolein Dubbers is oprichter van de Energieke Vrouwen Academie, een platform ‘voor vrouwen die graag vitaler willen zijn’. Ze noemt zichzelf food- en lifestylecoach. Wat precies haar opleiding of achtergrond is, blijft een beetje onduidelijk. Dubbers schreef al diverse bestsellers, en dit recente boek gaat over het immuunsysteem, een onderwerp dat natuurlijk “hot” is door de huidige coronacrisis. Veel artsen en wetenschappers vragen nu aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl om het immuunsysteem te ondersteunen, met factoren als slaap, ontspanning, beweging, voeding en een gezond lichaamsgewicht. In dit boek draait het vooral om het aspect voeding.

Uitleg

Dubbers geeft in korte hoofdstukken een uitleg van onderwerpen als het immuunsysteem, het darmmicrobioom (Dubbers gebruikt nog de achterhaalde term “darmflora”), laaggradige ontstekingen, vezels, supplementen en een lekkende darm. Vaak wordt een hoofdstuk afgesloten met een recept. De schrijfstijl van Dubbers is opvallend: met veel korte alinea’s, veel streamers (korte losstaande zinnen in de opmaak) en kaders. Het is meer of je een tijdschrift leest dan een boek. In de vormgeving zijn woorden omcirkeld om ze extra aandacht te geven, zoals ”gevaarlijk virus”, ”lichaamsvreemd” en ”enorme toename”. Dubbers haalt regelmatig wetenschappelijk onderzoek aan en legt veel nadruk op ziekten. Je krijgt als lezer een urgent, en misschien zelfs een angstig gevoel: je moet écht je weerstand gaan verbeteren!

Onbewerkt eten

En hoe doe je dat dan, je weerstand verbeteren? Door gezond te eten, zegt Dubbers. In grote lijnen zijn haar voedingsadviezen prima. Ze raadt aan om onbewerkte producten te eten, veel groenten, niet te veel suiker en voldoende vetten. Maar Dubbers geeft ook adviezen die beslist niet mainstream zijn. Zo raadt ze aan om koemelk te vermijden (maar adviseert ze wel roomboter), adviseert ze ook geen gluten (dit noemt ze een verslavende stof) en ze raadt veel supplementen aan. Voor mensen die gevoelige darmen hebben, kan het vermijden van zuivel en gluten soms heilzaam te zijn, maar om dit nu algemeen te adviseren als boost voor het immuunsysteem?

Wankele wetenschap

Dubbers geeft een aantal specifieke producten een hoofdrol in haar boek, zoals asperges, paddenstoelen, boterzuur en wilde bosbessen. Dit onderbouwt ze met gegevens uit wetenschappelijke studies. Dubbers claimt dat wilde bosbessen helpen om kanker en dementie te voorkomen. Als je de bronnen opzoekt via haar website, vind je verwijzingen naar een studie bij ratten, een artikel in het (waarschijnlijk vrij gekleurde) “Journal of Berry Research”, en een studie waarbij 37 mensen 3 maanden lang een supplement van gedroogde bosbessen slikten. Er zijn meer van dit soort voorbeelden in dit boek. Dubbers zegt dat ‘dagelijkse consumptie van een paar paddenstoelen het risico op borstkanker met 20 procent doet afnemen’. Dit wordt ook niet onderbouwd door de bijbehorende studies op haar website. Nog een voorbeeld: Dubbers slaat de plank mis met boterzuur. Dit is een korteketenvetzuur, dat wordt aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Het helpt zeker mee om het immuunsysteem te ondersteunen. Maar Dubbers claimt dat je daarom ook roomboter, ghee en kokosolie moet eten, omdat dit rijke bronnen zijn van boterzuur. Dat klopt niet. In roomboter en ghee zit maar een heel kleine hoeveelheid boterzuur en in kokosolie komt het al helemaal niet voor. Zo zijn er tal van beweringen die bij nader onderzoek niet kloppen, of die op een wankele wetenschappelijke basis zijn gestoeld.

Wat kun je praktisch met dit boek?

Als je alle adviezen van Dubbers opvolgt, dan is de voeding puur en onbewerkt, met veel groenten, en veel paddenstoelen, wilde bosbessen, asperges en roomboter. De voeding bevat minder suiker, geen gluten, geen melk. Aanvullingen zijn een multivitamine, plus vitamine C, vitamine D, omega-3-vetzuren en magnesium. Zal je cliënt hiermee zijn immuunsysteem ondersteunen? Dat zou best kunnen. Het grootste probleem is dat de beloftes die Dubbers doet, zoals minder kans op kanker of dementie of virale ontstekingen, wel erg hoge en niet goed onderbouwde verwachtingen scheppen.

Voeding en immuunsysteem. Ontdek de energie om een leven te creëren waar je verliefd op wordt. Marjolein Dubbers, Uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021578231, 176 pagina’s, € 15,99. De opbrengst van het boek gaat volledig naar 2 goede doelen: Het Vergeten Kind en Stichting Leergeld.

Gepubliceerd op 11 mei 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Monique 6 december 2021 at 18:17 - Reply

    Mevrouw Marjolein Dubbers is ook tegen vaccinatie en tegen alle maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Dit ook onder het mom van ‘wetenschappelijk onderzoek’. Dit onderzoek beperkt zich tot het aanhalen van een enkelen bron die goed bij haar verhaal past. Dit is geen wetenschap! Neem dus ook de voedingsadviezen niet serieus. Jammer als mensen haar adviezen opvolgen en daardoor denken dat je met een glas vlierbessensap het Corona kunt genezen.

    • Beroep: Diëtist
  2. Monique 12 mei 2021 at 19:51 - Reply

    Echt vermoeiend en verwarrend die boekjes van mensen zonder gedegen voedingsopleiding. Pure pseudowetenschappelijke onzin die mensen onnodig bang maakt voor doodnormale voeding. En die claims over kanker?? Die mevrouw Dubbers zou zich moeten schamen voor deze bij elkaar verzonnnen onzin.

    • Beroep: Gewichtsconsulent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.