Recensie: Schrijven als tool voor de coach

Wie schrijft, die blijft. Als je woorden op papier zet, krijgen ze extra waarde en blijven ze beter hangen. Dat is de centrale gedachte bij het inzetten van schrijfoefeningen als onderdeel van leefstijlcoaching. Hoe je dat in de praktijk toepast lees je in het boek “Schrijven als tool voor de coach” van Karine Hoenderdos.

Aan de slag met pen en papier

Met de komst van laptops, smartphones en tablets zijn we steeds minder gaan schrijven met de hand. Terwijl het ouderwetse schrijven met pen en papier juist heel therapeutisch kan werken, licht Hoenderdos toe. Met de hand schrijven doet iets in de hersenen. Dingen worden duidelijker, je krijgt meer helderheid en het helpt frustraties kwijt te raken. Schrijftherapie kan een positief effect hebben op de gezondheid en kan ondersteunen bij gedragsverandering. Hoenderdos is schrijfdocent, podcastmaker en journalist. Zij schreef onder andere “Diabetes type 2? Maak jezelf beter” (met internist Hanno Pijl), “Eet meer!” en ze is een van de auteurs van het “Handboek voor de Leefstijlscoach“. Op de duidelijke en prettige toon met een vleugje humor die je van Karine Hoenderdos gewend bent, legt ze uit wat de wetenschappelijke achtergronden zijn van het inzetten van schrijfoefeningen bij coaching. Dat betekent echter niet dat dit een theoretisch boek is, verre van dat. De meeste van de 150 pagina’s die dit boek telt, worden gewijd aan oefeningen. Om precies te zijn: 36 schrijfoefeningen die je kunt doen met een coachee, in een individuele sessie maar ook als je met een groep werkt.

Zelf uitvoeren

Hoenderdos nodigt je als coach uit alle oefeningen eerst zelf te doen alvorens je ze gaat gebruiken. Nu kende ik veel van de oefeningen al, omdat Hoenderdos tijdens een online training voor PuurGezond – waarbij ik host was – al met een aantal van deze oefeningen heeft gewerkt. Maar een deel van de oefeningen was nieuw voor me. Wat dacht je van een kennismakingsoefening voor een groep waarbij iedereen zich voorstelt aan de hand van typerende woorden, waarvan de beginletters de letters van de voornaam vormen? In het geval van Karine werd dat knappe, aardige, radicaalmilde, interessante, nieuwsgierige einzelgänger. Of een oefening die gaat over het maken van lijstjes. Bijvoorbeeld lijstjes van dingen die je als kind graag at of 13 dingen die je nog nooit gedaan hebt, maar wel zou willen doen. Natuurlijk staan er ook bekende oefeningen uit de coachingspraktijk in het boek als de “wondervraag”, een “brief aan jezelf” en “als-dan plannen” formuleren. Tijdens het lezen gingen mijn vingers in elk geval jeuken om mee te doen met het maken van een pantoom (een begeleid gedicht) of het maken van not-to-do lijstjes; lijstjes van dingen die je niet meer wilt doen.

Stages of change

Volgens mij heeft elke coach er wel iets aan om deze schrijfoefeningen beschikbaar te hebben als tool binnen het hele palet aan begeleidingsopties. Ook als je zelf niet veel met schrijven hebt. De oefeningen staan namelijk goed uitgelegd, inclusief een weergave per oefening van hoe een gesprek erover tussen de coach en coachee zou kunnen gaan. Tot slot staat bij iedere oefening bij welke van de 5 fases in het “stages of change model” van Procheska en Diclemente je de oefening kunt inzetten.

Leerboek

De opmaak van het boek is simpel en wat streng. De volle bladzijdes bevatten geen plaatjes, alleen kleurvlakken. Het geheel oogt daarom wel echt als een leerboek, maar dat mag de pret die de oefeningen ongetwijfeld geven, niet drukken.

Schrijven als tool voor de coach. Ontdek de kracht van pen en papier. Karine Hoenderdos, Academie coaching en leefstijl, ISBN 9799090379739, 152 pagina’s, € 29,95

Gepubliceerd op 26 maart 2024

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

  1. Eveline van de Waterlaat 28 maart 2024 at 10:12 - Reply

    Dit boek is absoluut een aanrader voor elke coach. Het is buitengewoon praktisch en biedt bij elke oefening duidelijke richtlijnen over hoe deze in te zetten binnen de verschillende fases van het ‘stages of change’ model. Ik heb al diverse oefeningen uit het boek toegepast in mijn praktijk, zoals freewriting met een prompt, regels en verboden, en de pantoum. De reacties van mijn cliënten waren zeer positief. Wat ik vooral merk, is dat deze oefeningen niet alleen in de sessie, maar ook thuis, cliënten aan het denken zetten. Zo werd de lijst met regels en verboden de week erna dagelijks aangevuld.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.