Plantaardige voeding gunstig bij reuma

Een combinatie van volwaardige, onbewerkte plantaardige voeding, meer bewegen en omgaan met stress is effectief bij reuma. Dit blijkt uit een Nederlandse gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) naar het effect van het “Plants for Joints”-leefstijlprogramma bij 77 mensen met reuma.

Plants for Joints

Het onderzoek is onder meer uitgevoerd door reumatoloog prof. Dirkjan van Schaardenburg en diëtist Wendy Walrabenstein van Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie) in Amsterdam. De helft van de deelnemers volgde het Plants for Joint-leefstijlprogramma en de andere helft kreeg reguliere zorg. Het 16-weken durende leefstijlprogramma startte met een kookworkshop, waarna in nog 9 bijeenkomsten groepen van 6 tot 12 deelnemers actief aan de slag gingen met voeding, beweging en stress. De groepen werden begeleid door diëtisten, beweegcoaches en ontspancoaches.

Ziekteactiviteit en metabole gezondheid

Na 16 weken was de ziekteactiviteit verminderd bij de deelnemers die de Plants for Joints-leefstijlinterventie volgden. Vergeleken met deelnemers die gebruikelijke zorg kregen, daalden bij de interventiedeelnemers ook het lichaamsgewicht (met gemiddeld 3,9 kg), de vetmassa (gemiddeld 2,8 kg), de middelomtrek (gemiddeld 3 cm), het LDL-cholesterolgehalte (gemiddeld 0,32 mmol/l) en de HbA1c-waarde (gemiddeld 1,3 mmol/mol).

Artrose

Het onderzoek is nog niet afgelopen. De deelnemers aan Plants for Joints volgen na 16 weken namelijk een minder intensief programma van 2 jaar, waarin medicatie zo mogelijk wordt verminderd. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar de samenstelling van de bacteriën in de darm en naar de verdeling van vet- en spiermassa. Tenslotte is er nog een groep van 64 mensen met artrose in combinatie met metabool syndroom, waarbij hetzelfde onderzoek wordt uitgevoerd. Een publicatie van de resultaten na 16 weken Plants for Joints bij deze groep volgt later.

Samenwerking

De interventie is uitgevoerd bij Reade, in samenwerking met Amsterdam UMC voor de implementatie, de Universiteit Leiden voor gedragsverandering, het Spaarne Gasthuis in Haarlem voor het benaderen van deelnemers en de universiteiten van Münster en Erlangen in Duitsland voor onderzoek naar het werkingsmechanisme.

Bronnen: Rheumatology en ZonMw

Gepubliceerd op 3 mei 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Connie 13 februari 2024 at 13:36 - Reply

    Als het gemiddelde gewichtsverlies 3,9 kg was en het gemiddeld verlies van vetmassa 2,8 kg, is het verschil dan de verloren vetvrije/spiermassa tijdens het afvallen dan dus 1,1 kg? Mijn vraag is, wat is er na 16 weken al bekend over het verlies van spiermassa bij deze interventie t.o.v. de controlegroep?

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.