Plantaardig eten zorgt voor lagere calorie-inname dan ketogeen dieet

Voorstanders van een koolhydraatbeperkt dieet zeggen vaak dat dit dieet leidt tot minder honger en meer verzadiging na de maaltijd. Ook zouden ketonen de eetlust onderdrukken. Maar klopt dit ook in de praktijk? Onderzoeker Kevin Hall van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) nam de proef op de som. Het resultaat: plantaardig eten leidt juist tot een lagere calorie-inname.

Plantaardig versus dierlijk

In het onderzoek werden 2 proefdiëten gebruikt. Het ene was een (grotendeels) plantaardig dieet met 75 energieprocent koolhydraten en slecht 10 energieprocent vet. Het andere dieet was een ketogeen dieet met veel dierlijke producten, 75 energieprocent vet en 10 energieprocent koolhydraten. Het ketogeen dieet bevatte 13,9 gram vezels per 1000 kcal, het plantaardige dieet bevatte 35,9 gram vezels per 1000 kcal. De 20 vrijwilligers volgden eerst 2 weken het ene dieet en daarna 2 weken het andere dieet. Ze mochten onbeperkt eten en waren gedurende het hele onderzoek in het instituut. Hun energie-inname werd gemonitord en ook werden lichaamsfuncties zoals lichaamsgewicht, bloedglucosegehalte en insulinewaarden gemeten.

Eetlust

Het plantaardige dieet verhoogde het bloedglucose- en insulinegehalte meer dan het ketogeen dieet. Ook hadden de deelnemers tijdens het ketogeen dieet meer ketonen in hun bloed. Maar in de praktijk bleek juist dat de mensen tijdens het plantaardig dieet minder energie binnenkregen, gemiddeld 689 ± 39 kcal per dag. Er was geen verschil in de mate van honger die werd gerapporteerd. Het gewichtsverlies was in beide groepen vergelijkbaar. In de eerste week van het ketogeen dieet vielen de deelnemers het meest af, waarschijnlijk door het verlies aan vocht. Bij het plantaardig dieet was er meer verlies van vetmassa dan bij het ketogeen dieet.

Discussie

Op Twitter roept Hall op tot discussie, en die kwam er zeker. Ook op Foodlog barstte de discussie al los. In elk geval zijn er opmerkingen over de (extreme) voedingskundige samenstelling van de proefdiëten. Hoeveel vezelrijke producten en groenten zaten er in het ketodieet, en waarom zat er zo extreem weinig vet in het plantaardig dieet? Waarom wordt plantaardig tegenover dierlijk gezet, terwijl tegelijkertijd ook koolhydraatbeperkt en vetbeperkt wordt getest? En was de onderzoeksduur niet te kort voor het omschakelen naar vetverbranding bij het ketogeen dieet? Kortom: er zijn nog genoeg vragen voor een vervolgonderzoek.

Bron: NutriXiv

Gepubliceerd op 12 mei 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Joris Brand 19 mei 2020 at 10:24 - Reply

    Tweemaal 14 dagen…..leuk onderzoek maar resultaten kun je alleen gebruiken voor een thesis voor een langetermijnonderzoek van 1 jaar of iets dergelijks. Helaas zullen genoeg mensen hier hun bevinden aan hangen.

    Verder blijf ik het frappant vinden dat ketogeen dieet altijd met vlees wordt bestempelt, kan gewoon vegetarisch en (wel heel moeilijk) veganistisch. Dus ook hier zijn de resultaten zinloos.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.