Perspectief voor patiënten die smaak verliezen na chemo

Veel kankerpatiënten worstelen met eten omdat hun smaak wordt aangetast door de chemobehandeling. Een nieuwe aanpak om de juiste smaak weer terug te brengen, wordt nu op grote schaal uitgetest bij patiënten. Het onderzoek startte onlangs in het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven.  

Smaakanamneses en smaaktesten

In het Catharina Kanker Instituut zijn eind juli 2 speciaal opgeleide chef-koks gestart met het maandelijks afnemen van smaakanamneses en smaaktesten bij patiënten met kanker. De patiënt krijgt een gratis smaaktest, die bestaat uit het proeven van 13 verschillende natuurlijke smaken in diverse concentraties. Daarbij wordt bepaald wat iemand lekker vindt en wat niet. De uitslag van deze test wordt met de patiënt gedeeld. De patiënten blijven gedurende het onderzoek in direct contact met de chef-kok, waardoor ze dankzij goede coaching zelf aan de slag kunnen met de ingrediënten. 

Gevolgen smaakverandering

‘Tijdens een chemokuur verandert iemands smaakbeleving. Dat komt doordat chemotherapie vooral snel delende cellen in het lichaam beïnvloedt. Hieronder vallen kankercellen, maar ook de smaak- en geurreceptoren’, legt de bij het onderzoek betrokken chef-kok Lobke van den Wijngaert uit. ‘Eten of drinken kan door een chemobehandeling ineens heel anders smaken, bijvoorbeeld naar medicijnen of metaal. Dat heeft grote gevolgen. Naast dat voeding ontzettend belangrijk is voor het herstel van patiënten, beïnvloedt smaakverandering ook de levenskwaliteit van patiënten.’ 

Goed eten is de sleutel

Smaakbeleving is heel persoonlijk. Chef-kok Wilko Lichteveld licht toe: ‘Ik spreek veel patiënten die zeggen dat ze liever wat eenzijdiger eten met een beetje plezier, dan dat ze echt misselijk worden van die vieze smaak van ander eten. Het voedselpatroon verschraalt daardoor vaak enorm, en dat is juist wat we niet willen tijdens een behandeling. In goede conditie blijven is juist dan heel belangrijk. Goed eten is daarbij de sleutel. Daarom wordt per patiënt de juiste smaak in kaart gebracht, zodat met eenvoudige toevoegingen het eten weer smakelijk is.’ 

In totaal kunnen 450 patiënten aan het onderzoek deelnemen, waaronder 300 in Nederland en 150 in Vlaanderen. Op Catharinaziekenhuis.nl lees je meer over dit smaakonderzoek. 

Bronnen: Catharina Ziekenhuis en Captise   

Gepubliceerd op 12 augustus 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.