Overzicht van gewichtsverhogende medicijnen

Van antihypertensiva tot antidepressiva en van diabetesmedicatie tot astma- en COPD-medicatie: gewichtstoename is vaak een bijwerking van medicatie. Dat blijkt uit een omvangrijk overzicht van gewichtsverhogende medicijnen, gemaakt door student Voeding en Diëtetiek Julia van der Zande in het kader van haar afstudeeronderzoek bij “Dokter Tamara” (huisarts Tamara de Weijer).

10 medicijngroepen

Het uitgebreide overzicht is gebaseerd op literatuuronderzoek en interviews met experts op het gebied van medicatie en voeding. In de lijst staan veelgebruikte medicijnen die gewichtstoename kunnen veroorzaken en waardoor en hoe vaak het voorkomt. De medicijnen zijn gerangschikt in 10 medicijngroepen:

  • Antidepressiva
  • Antipsychotica
  • Diabetesmedicatie
  • Ontstekingsremmers
  • Anti-epileptica
  • Astma- en COPD-medicatie
  • Maagmiddelen
  • Antihypertensiva
  • HIV-medicatie
  • Antihistaminica

Hongergevoel, stofwisseling en vocht

Gewichtstoename door medicijnen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen medicijnen het hongergevoel verstoren. Ook kan medicatie zorgen voor een veranderde stofwisseling en voor het vasthouden van vocht in het lichaam.

‘Niet zomaar stoppen met medicijnen’

Gewichtstoename als bijwerking staat weliswaar vermeld in de bijsluiter van medicatie, maar in de spreekkamer van artsen wordt dit niet altijd benoemd. Sommige medicijnen hebben minder bijwerkingen die leiden tot gewichtstoename. Daarom vindt huisarts Tamara de Weijer het belangrijk per persoon te kijken welk medicijn het meest geschikt is, en of er geen andere oplossingen zijn om de klachten aan te pakken. Ze benadrukt: ‘Zomaar stoppen met het innemen van medicijnen is niet de oplossing. Overleg altijd met de arts of er andere oplossingen mogelijk zijn.’

Over Tamara de Weijer

Huisarts Tamara de Weijer is de drijvende kracht achter Dokter Tamara. Samen met haar team van diëtisten, coaches, wetenschappers en andere professionals ontwikkelde ze een online leefstijlprogramma, gebaseerd op 6 pijlers: voeding, beweging, ontspanning, zingeving, verbinding en slaap.

Bron: Dokter Tamara

Gepubliceerd op 8 december 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Diana Noordman 20 december 2022 at 08:49 - Reply

    Mooi overzicht maar zit het niemand dwars dat gewichtstoename rood is gemaakt en gewichtsafname groen? Zo laat deze huisarts zien wat ‘goed’ & ‘slecht’ is terwijl beide een positief en/of negatief kunnen hebben.
    Dank voor het overzicht dat is heel waardevol en zal ongetwijfeld veel gebruikt worden in de spreekkamer,

    • Beroep - Diëtist
  2. Monica de Ruijter 15 december 2022 at 13:35 - Reply

    Heel mooi dat dit zo breed gedeeld wordt. Dank je wel!

    • Beroep - Diëtist
  3. Ellen Govers 14 december 2022 at 11:46 - Reply

    Fijn dat dit onderwerp nu eens de volle aandacht krijgt. Dat deze medicijnen tot sterke gewichtstoename leiden is namelijk al ruim twintig jaar bekend, maar was bij veel artsen een groot taboe. Alleen al als je het bespreekbaar probeerde te maken kon je op veel negatieve reacties rekenen. Alsof tien kilo aankomen niet tot verslechtering van de gezondheid leidt. Zo kon je, naast je depressie ook nog een type 2 diabetes ontwikkelen.
    Zegt het voort, en laat huisartsen er ook naar handelen. Niet eerst pillen maar eerst eens goed kijken naar de oorzaken van hoge bloeddruk, depressie en zo voort. Heel vaak hebben lichamelijke problemen een emotionele of sociale basis. Daar moet eerst ruimte voor zijn. Dan zijn de pillen in veel gevallen niet nodig.
    Ik wens alle patiënten en alle zorgverleners voor 2023 een open blik en een ruim hart, zodat we niet alles in het medische domein gaan oplossen, maar eerder en effectiever mensen gaan helpen hun leven weer op de rit te krijgen.
    Fijne feestdagen en een gezond 2023.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.