Ontspannen eten

In deze obesogene maatschappij is er iets wat veel mensen nog mogen leren: bewust en ontspannen eten. Dat is niet zo eenvoudig, maar met het boek van Rita Zeelenberg in de hand kunnen mensen een eind komen. Rita Zeelenberg is mindfulnesstrainer en ervaringsdeskundige op het gebied van eten met aandacht en heeft een blog over mindful eten.

"Ontspannen eten" is echt een doeboek, gebaseerd op de theorie van mindfulness. Ik herken veel vanuit het Zen- en het C’han boeddhisme, maar je hoeft echt geen kennis of ervaring op dit gebied of van mindfulness te hebben. De vele oefeningen in het boek spreken voor zich en zijn gemakkelijk te doen. Zoals de oefening "Verzadiging van de mond onderzoeken", waarbij je met aandacht partjes appels eet en een schepje appelmoes en wordt uitgenodigd de verschillen te ervaren en te onderzoeken Het gaat vooral om telkens proberen en als het een keer niet lukt, gewoon weer opnieuw aan de slag zonder over jezelf te oordelen. Ontspannen leren eten vergt tijd, geduld en oefening, dat maakt de auteur heel goed duidelijk. Zeelenberg weet op een geweldige manier de vriendelijkheid en zachtheid die je voor jezelf mag hebben tijdens het leerproces over te brengen in het boek. Met het boek leert de lezer stapsgewijs luisteren naar de behoeften en signalen van het lichaam om vervolgens de keuzes te maken die erbij passen. Stappen zijn bijvoorbeeld minicursus proeven, zeven soorten honger herkennen, of via de "hongermeter" een goede manier ontwikkelen om gevoel te krijgen voor de mate van honger. Bij ieder hoofdstuk staat als extraatje nog een lekker gezond recept. Het boek is uiteraard niet bedoeld om af te vallen, maar als mensen bewust gaan eten en daarvan écht genieten, zullen ze automatisch gewicht verliezen. (RB)

Voor een cliënt die nog meer wil, is er nog een bijbehorende cd Ontspannen eten oefeningen, ingesproken door Zeelenberg.

Ontspannen eten. Met aandacht naar een evenwichtig eetpatroon, Rita Zeelenberg, SimplyLife, ISBN 9789462500839, 192 pagina’s, € 19,95

Gepubliceerd op 30 september 2015

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.