Onderzoek bevestigt langetermijneffecten coronapandemie 

Klachten als gevolg van een coronabesmetting kunnen wel 2 jaar aanhouden en de mentale gezondheid van jongeren is verslechterd. Dit blijkt uit het derde rapport van het RIVM, gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur over de gezondheidseffecten van de coronapandemie. 

Langdurige klachten

In het rapport leggen de onderzoekers de nadruk op de 4 gevolgen van de pandemie die tijdens de voorgaande literatuurstudies het meest opvielen. Zo bevestigen de gegevens dat sommige mensen na een coronabesmetting langdurig klachten ervaren, waardoor ze niet of niet volledig hun werk kunnen hervatten. Klachten kunnen tot wel 2 jaar na de besmetting aanhouden. Het aantal mensen met klachten als gevolg van een coronabesmetting wordt wel minder met de jaren. 

Mentale gezondheid jongeren

Verder blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren ook na het eerste jaar van de pandemie is verslechterd in vergelijking met de periode voor de pandemie. Depressies en angstklachten kwamen vaker voor, vooral tijdens lockdowns. Hoewel de klachten afnamen bij versoepeling van maatregelen, herstelde de mentale gezondheid van jongeren niet helemaal. Het is nog onbekend hoe dit zich op langere termijn ontwikkelt. 

Sociaal functioneren

De bevindingen laten zien dat de pandemie meestal een negatief effect had op het sociaal functioneren. Mensen namen minder vaak deel aan sociale activiteiten en gaven aan zich sociaal geïsoleerd te voelen. De kwaliteit van sociale contacten was voor veel mensen lager, bijvoorbeeld omdat contacten online verliepen. 

Uitgestelde zorg

Tot slot keken de onderzoekers naar de gevolgen van uitgestelde zorg. Ze zagen dat mensen na behandeling voor een hartinfarct minder zorg ontvingen dan gebruikelijk. Ook hadden ze meer complicaties. Patiënten met kanker hadden meer uitzaaiingen door latere diagnoses en het later inzetten van behandelingen. Door uitgestelde operaties ervoeren patiënten een lagere kwaliteit van leven dan voor de pandemie. 

Langetermijngevolgen

De bekeken onderzoeken in deze literatuurstudie gaan vooral over (de eerste helft van) 2021, omdat er over 2022 weinig informatie gevonden is. Hierdoor is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten van de pandemie. Het onderzoek bevestigt dat specifieke groepen, zoals jongeren, mensen met een laag inkomen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen, zwaarder getroffen zijn door de pandemie. Het is belangrijk dat beleidsmakers deze effecten begrijpen om passende zorg en ondersteuning te bieden, niet alleen tijdens een mogelijke nieuwe pandemie, maar ook voor algemene gezondheidsbevordering, zo benadrukt het RIVM. 

Bron: RIVM 

Gepubliceerd op 5 maart 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.