Nieuw onderzoek: CooL is effectief, ook in coronatijd

CooL is een effectieve Gecombineerde LeefstijlInterventie (GLI), zo blijkt uit nieuw onderzoek. Bovendien zijn veel resultaten van CooL-deelnemers gedurende de coronapandemie vergelijkbaar met de resultaten van deelnemers buiten de pandemie. Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Public Health.

Studie

Het onderzoek is uitgevoerd door Expertisecentrum Leefstijlinterventies (ELI). In de studie zijn de resultaten van in totaal 1.824 deelnemers van CooL meegenomen. Hoofddoel was het onderzoeken van de effecten van CooL op de deelnemers tussen intake (nulmeting) en vervolgmeting na 8 maanden. Een aanvullend doel was het onderzoeken van het verschil in effecten op de CooL-deelnemers als gevolg van de beperkingen en onzekerheden tijdens de pandemie.

Effecten CooL

In de studie is gekeken naar de uitkomstmaten antropometrie, controle en ondersteuning, fysieke activiteit, aandacht voor voeding, alcoholgebruik, roken, ervaren fitheid, slaap en stress. Na 8 maanden waren op alle uitkomstmaten verbeteringen zichtbaar, met uitzondering van sociale steun en roken. Op gewicht, middelomtrek en ervaren gezondheid werden de grootste effectgroottes gevonden. Ook de aandacht voor voeding, bewustzijn van de hoeveelheden voedsel en aandacht tijdens het eten nam toe. De onderzoekers concluderen dat kleine veranderingen in leefstijlgedrag samengaan met een grote positieve verandering in ervaren gezondheid en uitkomsten op gezondheid. Dat is in lijn met de principes van leefstijlcoaching.

CooL tijdens corona

De uitkomsten van deelnemers vóór COVID-19 versus tijdens COVID-19 lieten verschillen zien op het gebied van zelfbeheersing, zittijd en waargenomen fitheid. Op alle overige uitkomstmaten waren er geen verschillen tussen deelnemers voor COVID-19 versus tijdens COVID-19. De auteurs concluderen dat de deelname aan CooL de deelnemers mogelijk heeft beschermd tegen ongezonder gedrag tijdens de COVID-19 pandemie.

Infographic

Om de informatie makkelijk te ontsluiten is een Nederlandstalige infographic gemaakt met daarin een samenvatting van het wetenschappelijk onderzoek.

Bron: persbericht ELI

Gepubliceerd op 9 februari 2024

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.