NHG publiceert Standpunt Zelfmetingen bij telemonitoring 

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft het Standpunt Zelfmetingen bij telemonitoring gepubliceerd. Dit document beschrijft hoe een huisartsenpraktijk verantwoord zelfmetingen kan inzetten. Ook omschrijft het welke kwaliteitsnormen moeten worden nageleefd als je zelfmetingen wilt gebruiken in de reguliere zorg.

Kwaliteitskaders

Een zelfmeting is volgens dit standpunt een meting door een persoon die zonder tussenkomst van een zorgverlener tot stand is gekomen, waarbij de meetwaarde iets kan zeggen over de mate van de ziekte of gezondheid van een patiënt. Voorbeelden zijn het zelf meten van bloeddruk, bloedglucose of hartfrequentie. In de patiëntenzorg worden deze metingen steeds vaker gebruikt. Zelfmetingen kunnen bijdragen aan goede zorg, maar tot nog toe waren er geen duidelijke kwaliteitskaders beschreven. 

Zelfmetingen bij telemonitoring

Het NHG-Standpunt Zelfmetingen bij telemonitoring helpt om zelfmetingen verantwoord in te zetten door de huisarts en andere betrokken medewerkers uit de huisartsenpraktijk. Het dient als leidraad om zelfmetingen effectief in te zetten als instrument voor het leveren van hoogwaardige zorg. Het document omschrijft hierbij ook de randvoorwaarden en kwaliteitskaders. Als extra hulpmiddel ontwikkelde het NHG een Voorbeeldprotocol voor Zelfmetingen bij telemonitoring. In dit protocol staan de stappen beschreven die nodig zijn in de voorbereiding, uitvoering en nazorg bij het uitvoeren van zelfmetingen door de patiënt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan checken of de patiënt gemotiveerd is om zelf te meten en afspraken over hoe de patiënt de uitslagen van zelfmetingen aanlevert.   

In overleg met de patiënt

Het standpunt adviseert het gebruik van zelfmetingen in de monitoringsfase, vooral wanneer specifieke zelfmetingen conform NHG-standaarden of andere professionele richtlijnen meerwaarde kunnen bieden. Zorgprofessionals bepalen in overleg met de patiënt of zelfmetingen geschikt zijn en dienen alle relevante informatie hierover nauwkeurig te documenteren in het medisch dossier. Het NHG werkt aan verdere ondersteuning op dit gebied. 

Bron: NHG 

Gepubliceerd op 26 januari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.