Neli Braspenning

Neli werkt als diëtist bij Stichting tanteLouise-Vivensis te Bergen op Zoom. In 2012 was ze genomineerd voor de Mooi Mens Verkiezing.

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn:

‘Het behandelen en begeleiden van ouderen met problematiek gerelateerd aan voeding, zoals ongewenst gewichtsverlies, obstipatie, overgewicht en nierinsufficiëntie. Ik werk regelmatig samen met een ergotherapeut, wondverpleegkundige, diabetesverpleegkundige en/of logopedist.

Verder verzorg ik binnen de organisatie scholingen en workshops op het gebied van voeding.’

In mijn werk ben ik trots op:

‘Stichting tanteLouise-Vivensis heeft 3 jaar geleden de overstap gemaakt naar kleinschalige woonprojecten voor ouderen met dementie. We beschikken over een aantal kleinschalige locaties waar 6 à 8 ouderen wonen. Zij worden begeleid door woonbegeleiders en vrijwilligers. Er is een gezamenlijke huiskamer en keuken en elke dag wordt er “zelf” gekookt en boodschappen gedaan. Ik merkte al gauw dat dit lastig was voor de jongere generatie verzorgenden. Ik besloot daarom een kookboek samen te stellen met gerechten afgestemd op de wensen en behoeften van ouderen. De recepten die uiteindelijk in het boek zijn terecht gekomen zijn aangeleverd door cliënten, vrijwilligers en medewerkers en zijn allemaal lekker, eenvoudig te bereiden en afgestemd op een grotere groep. Daarnaast zijn er ook verhalen van vroeger en oude spreekwoorden in het boek verwerkt. Op 12 mei 2013 hebben alle personeelsleden en vrijwilligers tijdens de dag van de zorg “Tante’s kookboek” ontvangen. Inmiddels is er een herdruk van het boek verschenen.’

Ik ben een diëtist die:

‘Denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen. Ik probeer in samenwerking met de medewerkers in de zorg of behandelaren, de cliënt of hun familie op zoek te gaan naar een passende oplossing of advies. Maar ook rondom beleidzaken zoek ik de samenwerking op. Je kunt dit niet alleen. Er is draagkracht nodig. Daarnaast probeer ik out-of-the box te denken. Ik ga graag op zoek naar nieuwe mogelijkheden.’

Dit wil ik nog bereiken in mijn werk:

‘Inmiddels is de zichtbaarheid van de vakgroep diëtetiek behoorlijk verbeterd binnen de organisatie. Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt en het kookboek heeft dit nog een extra impuls gegeven. Persoonlijk wil ik wil de me de komende jaren specialiseren in de doelgroep ouderen met dementie. Ik hoop deze groep nog meer te kunnen laten genieten van eten en drinken, de gastvrijheid en ambiance. Het bieden van kooklessen en workshops wil ik verder uitbreiden. Ik wil medewerkers laten ervaren hoe leuk koken is.’

E-mail: nelie.braspenning@tantelouise-vivensis.nl

Gepubliceerd op 8 december 2014

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.