Nieuwe Paramedische Richtlijn Parkinson

Er is een nieuwe multidisciplinaire “Paramedische Richtlijn Parkinson” die de bestaande monodisciplinaire richtlijnen voor diëtetiek, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en logopedie samenvoegt. Ook bevat de richtlijn een online beslisondersteuning voor zowel zorgverleners als voor mensen met Parkinson en hun naasten.

Online beslisondersteuning

De online beslisondersteuning is eenvoudig te gebruiken in de dagelijkse praktijk. Als zorgverlener vul je hier het hoofdprobleem van de patiënt in, waarna de beslisondersteuning aanvullende vragen stelt om tot passende aanbevelingen te komen. Onder elke aanbeveling wordt aangegeven wat de sterkte van de aanbeveling is en welke paramedicus de betreffende aanbeveling kan uitvoeren. Op deze manier vind je snel en gemakkelijk de informatie die je nodig hebt voor de behandeling en naar wie je kunt doorverwijzen.

Voedingsgerelateerde problemen

In de richtlijn staan circa 40 hoofdproblemen met bijbehorende aanbevelingen, waaronder veel voedingsgerelateerde problemen zoals onbedoeld gewichtsverlies, slikklachten, obstipatie en trage maaglediging. De aanbevelingen zijn gebaseerd op het best beschikbare bewijs uit onderzoek en de praktijk. Er zijn 2 versies van de beslisondersteuning: één voor zorgverleners en één voor mensen met Parkinson en naasten. Beiden met dezelfde behandeladviezen, maar passend gemaakt voor de doelgroep. Een groep zorgverleners testte de richtlijn eerder al in praktijk. Een reactie uit die groep: ‘Dit geeft een mooi overzicht van de behandelmogelijkheden bij een probleem.’

Paramedische beroepsgroepen

De “Paramedische Richtlijn Parkinson” is ontwikkeld door de paramedische beroepsgroepen Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Ergotherapie Nederland, Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck en V&VN, ParkinsonNet, de Parkinson Vereniging en het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen.

Bron: ParkinsonNet

Gepubliceerd op 6 december 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.