Melk ongezond in Zweeds onderzoek

Een hoge consumptie van melk gaat in Zweeds onderzoek gepaard met een hogere sterfte en bij vrouwen ook een hogere incidentie van botbreuken. Voor kaas en gefermenteerde zuivel als yoghurt en kwark geldt het omgekeerde: een hoge consumptie wordt in verband gebracht met een verlaagd sterfterisico bij vrouwen. De resultaten doen veel stof opwaaien. Ze zijn in tegenspraak met andere studies en meta-analyses.

In het Zweedse onderzoek zijn ruim 60.000 vrouwen en ruim 45.000 mannen gemiddeld 20 jaar gevolgd. Vrouwen die 3 of meer glazen melk per dag dronken, bleken maar liefst 93% meer kans te hebben op overlijden tijdens de studie vergeleken bij vrouwen die minder dan 1 glas melk per dag dronken. Bij mannen ging elk extra glas melk gepaard met een 3% hoger sterfterisico. De onderzoekers schrijven de ongunstige effecten toe aan lactose. Lactose bestaat deels uit D-galactose, dat bij dieren nadelig is voor de gezondheid. Ook zou lactose leiden tot oxidatieve stress, zo speculeren de onderzoekers.

De Zweedse onderzoekers benadrukken dat hun resultaten niet geïsoleerd bekeken moeten worden. Ze geven daarbij aan dat andere studies en meta-analyses geen relatie hebben gevonden tussen de inname van melk en zuivel enerzijds en sterfte en fracturen anderzijds. Zo verwijzen onder meer naar een meta-analyse van 17 studies, uitgevoerd door Wageningen Universiteit. In deze meta-analyse bleek dat consumptie van melk geen verband houdt met het sterfterisico en mogelijk zelfs de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen.

Bron: BMJ

Gepubliceerd op 30 oktober 2014

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.