Meeste Nederlanders voldoen niet aan Richtlijnen goede voeding

Of het nu gaat om groenten, fruit, volkoren producten, thee, noten, vis of alcohol: iedere aanbeveling van de Gezondheidsraad wordt door slechts 10 tot 50 procent van de volwassenen opgevolgd. Dat blijkt uit “The diet of the Dutch”, het Engelstalig rapport waarin het RIVM de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 heeft gepubliceerd. Over het algemeen eten vrouwen, 65-plussers en hoger opgeleiden meer volgens de Richtlijnen goede voeding dan mannen, jongvolwassenen en lager opgeleiden.

Slechtst opgevolgde richtlijnen: noten, thee, fruit en groenten

De slechtst opgevolgde richtlijn is die voor noten. Gemiddeld eten volwassenen 5 gram ongezouten noten en zaden per dag. Slechts 1 op de 10 haalt de aanbeveling van 15 gram. Ook de aanbeveling om dagelijks 3 koppen zwarte, groene of witte thee te drinken, wordt slecht opgevolgd: slechts 22 procent van de volwassenen haalt dat. Gemiddeld drinken vrouwen ruim 2 koppen thee per dag en mannen ruim 1 kop. De fruitaanbeveling (200 gram per dag) halen ook weinig volwassenen: slechts 1 op de 5. Gemiddeld eten volwassenen 130 gram fruit per dag. Volwassenen eten meer groenten dan fruit: de gemiddelde groenteconsumptie is 165 gram per dag. Ruim 1 op de 4 volwassenen haalt de aanbeveling van de Gezondheidsraad voor minimaal 200 gram groenten per dag.

Best opgevolgde richtlijnen: volkoren, vis en alcohol

De helft van de volwassenen haalt de aanbeveling om minstens 90 gram volkoren producten per dag te eten. Gemiddeld eten volwassenen 100 gram van volkorenproducten en bruinbrood. Bijna de helft van de volwassenen eet minimaal 1 keer per week vis. Meer dan een derde van de geconsumeerde vis was vette vis. De alcoholrichtlijn (drink niet of niet meer dan 1 glas per dag) wordt door bijna de helft van de volwassenen opgevolgd. Ruim een kwart van de Nederlandse volwassenen is geheelonthouder en 20 procent drinkt niet meer dan 1 glas alcohol per dag.

Voedingssupplementen

Ruim de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, meestal multivitamines met mineralen, of vitamine D of vitamine C. In het rapport is ook gekeken hoe goed de adviezen van de Gezondheidsraad voor vitamine D suppletie worden opgevolgd. Niet goed dus want slechts 1 op de 3 50+ vrouwen gebruikt vitamine D supplementen en bij de 70+ mannen is dat 1 op de 4. Ook bij jonge kinderen wordt het advies voor vitamine D suppletie niet altijd opgevolgd: slechts 2 op de 3 jonge kinderen krijgt vitamine D supplementen.

Meer opvallende cijfers

In het rapport staan nog enkele opvallende cijfers:

  • 9 procent van de thuiswonende ouderen tussen 65-79 jaar is ondervoed
  • 5 procent van de bevolking ontbijt nooit of minder dan 1 keer per week
  • 22 procent voegt geen zout toe tijdens de bereiding en consumptie van een maaltijd
  • 17 procent volgt een dieet (als koemelkvrij, lactosebeperkt of energiebeperkt)
  • 6 procent eet geen vlees
  • 42 procent van de eiwitinname is plantaardig
  • Peulvruchten worden gemiddeld eens per 2 weken gegeten

Wat eet Nederland

De globale resultaten van deze meest recente Voedselconsumptiepeiling onder ongeveer 3.500 volwassenen en kinderen zijn eerder dit jaar al uitgebracht op de website www.wateetnederland.nl. De resultaten over hoeveel voedingsstoffen mensen binnenkrijgen verschijnen volgens het RIVM nog voor het einde van 2023.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 6 november 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Pauline 8 november 2023 at 06:10 - Reply

    Als “ongezouten” wordt weggehaald, hoeveel procent voldoet dan aan de aanbeveling qua noten? De gezonde vetten, mineralen, vitamines etc zitten in de noten ongeacht de toevoeging van zout. Zout doet het gezondheidseffect van noten niet teniet. Bij zuivel worden alle zuivelproducten met toegevoegde suiker ook gewoon meegeteld in de consumptiecijfers. Bij volkorenbrood telt ook mee ongeacht wat je erop doet. Groente ook ongeacht of je er op je bord zout overheen strooit, etc.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.