Meer kalium net zo belangrijk als minder natrium

Minder natrium wordt al jaren aanbevolen bij hypertensie en verhoogd risico op nieraandoeningen en hart- en vaatziekten. Maar het verhogen van kalium in de voeding is net zo effectief, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism.

Na/K ratio

De onderzoekers bekeken meer dan 70 studies, zowel epidemiologische studies als interventiestudies met kaliumsuppletie. Het blijkt dat de interactie tussen natrium en kalium bepalend is voor de bloeddruk. Als de kaliumintake stijgt, wordt er in het lichaam minder natrium en water vastgehouden door de nieren. Bij patiënten met hart- en nierziekten zorgt een hoge inname van kalium ook voor minder progressie van de ziekten.

Puur natuur

Een kaliumrijk dieet is tevens een marker voor een meer natuurlijk en “puur” voedingspatroon, met de bijbehorende voordelen voor de gezondheid. De auteurs concluderen dat in de publieksvoorlichting niet alleen de nadruk moet worden gelegd op de reductie van zout, maar ook op het promoten van kaliumrijke producten zoals aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit.

Bron: ScienceDaily

Gepubliceerd op 27 februari 2017

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.