Maakt tarwe dik en ziek?

De vermeende nadelen van tarwe zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Integendeel: een hoge consumptie van volle granen verlaagt juist het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en overgewicht. Alleen mensen met coeliakie (1% van de bevolking), glutengevoeligheid (5-10%) en tarwe-allergie (0,3-3%) zijn gebaat bij het vermijden van tarwe. Dit concludeert prof. Fred Brouns van Maastricht University in een wetenschappelijk review dat hij met collega’s schreef. De auteurs roepen de industrie op een breder assortiment aan glutenvrije producten aan te bieden, gebaseerd op teff, amaranth, haver, quinoa en chiazaad.

Na maïs en rijst is tarwe wereldwijd het meest geproduceerde graan. In het artikel gaan de onderzoekers vooral in op de vermeende nadelen van tarwe, die de Amerikaanse cardioloog William Davis uit in zijn boek Broodbuik. Bijvoorbeeld dat tarwe genetisch gemodificeerd is en een ander soort zetmeel zou bevatten dan andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen, wat het bloedglucose sneller zou doen stijgen. Of dat tarwe verslavende stoffen bevat, wat overgewicht in de hand werkt. Volgens de onderzoekers is hier geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor te vinden.

Wel gaan de onderzoekers uitgebreid in op glutengevoeligheid, een onlangs ontdekte aandoening, die zou voorkomen bij circa 30% van de mensen met prikkelbare darmsyndroom. Veel glutenbevattende voedingsmiddelen bevatten echter ook fermenteerbare koolhydraten als oligofructose. Er zijn aanwijzingen dat het weglaten van deze fermenteerbare koolhydraten (middels het zogenoemde FODMAP-dieet) even goed helpt tegen buikklachten als een glutenvrij dieet. Duidelijk is in ieder geval dat de vele anekdotische patiëntenverhalen niet genegeerd moeten worden vanwege gebrek aan onderbouwing, maar juist aanleiding moeten zijn voor vervolgonderzoek. Volgens de onderzoekers zijn er al artsen die patiënten met buikklachten adviseren om te kijken of de klachten verminderen door een paar weken glutenvrij te eten.

Bron: Journal of Cereal Science

Gepubliceerd op 17 januari 2014

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.