Sneltest helpt coeliakie vroeger opsporen 

Een eenvoudige bloedtest kan binnen 10 minuten aantonen of een kind waarschijnlijk coeliakie heeft. Door deze sneltest in te zetten bij consultatiebureaus kan de auto-immuunziekte vroeger gediagnostiseerd worden, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Jeugdgezondheidszorg Kennemerland.  

Onderdiagnose

Uit onderzoek is bekend dat er in Nederland een enorme onderdiagnostiek voor coeliakie is. Geschat wordt dat tussen 90.000 en 180.000 Nederlanders de ziekte hebben, maar slechts een vijfde van deze mensen is gediagnostiseerd. Symptomen van coeliakie variëren van buikpijn en diarree tot bloedarmoede en groeiachterstand. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, hoe eerder een glutenvrij dieet ingezet kan worden. Deze effectieve behandeling kan de ontwikkeling van ernstige complicaties als ondervoeding en groeiachterstand voorkomen.   

Tot 11 keer meer diagnoses

Om de diagnostiek te verbeteren, onderzochten wetenschappers van LUMC samen met 14 consultatiebureaus in de regio Kennemerland in Noord-Holland de inzet van sneltesten. Op basis van een vragenlijst werd beoordeeld of kinderen (vanaf 1 jaar) verschijnselen hadden die konden wijzen op coeliakie. Bij kinderen met verdachte symptomen is vervolgens met een sneltest op basis van 1 druppel bloed gekeken of er inderdaad sprake van coeliakie kon zijn. Met de sneltest werden 7 tot 11 keer zoveel kinderen met coeliakie gediagnostiseerd dan wanneer dat via de reguliere zorg van huisarts en kinderarts gebeurt.

Landelijke implementatie

De onderzoekers concluderen dat coeliakie veel eerder ontdekt kan worden door deze snelle en makkelijke tests in te zetten bij consultatiebureaus. Na het afronden van het onderzoek hebben de deelnemende consultatiebureaus het op deze manier opsporen van coeliakie bij jonge kinderen in de normale zorg opgenomen. Het LUMC, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en AJN Jeugdartsen Nederland onderzoeken momenteel of de test ook bij consultatiebureaus in andere delen van Nederland ingezet kan worden. De consultatiebureaus, huisartsen en kinderartsen zijn enthousiast om de sneltest in te zetten, maar de implementatie stuit nog op financiële problemen.   

Bronnen: ZonMW  en Glutenscreen 

Gepubliceerd op 21 maart 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.