Lager sterfterisico door volkoren

Mensen die dagelijks 34 gram volkoren graanproducten eten hebben 17% minder sterfterisico dan mensen die er maar 8,5 gram van binnenkrijgen. Bovendien hebben ze een 11-48% minder kans op de verschillende aandoeningen. Dit blijkt uit een prospectief onderzoek van Harvard University onder ruim 367.000 mensen (50-71 jaar) over een periode van 14 jaar.

Een nog hogere consumptie van volkorenproducten blijkt het risico op sterfte en aandoeningen nog meer te verlagen. Het betreft dan aandoeningen van als hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en verschillende infectieziekten. De onderzoekers van Harvard concluderen dat volkoren granen en de vezels daaruit het risico op sterfte en diverse aandoeningen verlagen. Verder stellen ze dat het beschermende effect wordt veroorzaakt door de vezelcomponent.

Bron: BMC Medicine

Gepubliceerd op 1 mei 2015

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.