Korter in bed helpt om beter te slapen

Slaperig zijn is nodig om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Veel mensen die korter gaan slapen, merken al binnen 1 week verbetering. Om mensen te begeleiden bij beter slapen, heeft de website thuisarts.nl informatie opgenomen over slaaprestrictie, inclusief een stappenplan en een slaapdagboek. 

Slaapproblemen

Eén op de 5 mensen heeft problemen met slapen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij vallen moeilijk in slaap of liggen ‘s nachts wakker. Mensen met slaapproblemen proberen vaak de slaap die ze missen in te halen, door eerder naar bed te gaan of overdag bij te slapen. Dit kan juist averechts effect hebben. Door langer of vaker in bed te liggen, valt iemand steeds moeilijker in slaap en wordt de kwaliteit van de slaap minder goed. De slaap wordt minder diep, je wordt sneller wakker en je ligt langer wakker. Je hersenen kunnen je bed zelfs gaan koppelen aan wakker liggen, waardoor het slapen nog slechter gaat. 

Slaaprestrictie

Om de kwaliteit van de slaap te verbeteren, is het nodig om slaperig te zijn. Korter in bed liggen, oftewel slaaprestrictie, is een manier die goed kan helpen om weer beter te gaan slapen. Door bij slaaprestrictie minder uren in bed te liggen dan je gewend bent, leert je lichaam weer sneller in slaap te vallen en langer achter elkaar te slapen. De bedoeling is om de tijd in bed daarna weer uit te breiden, totdat iemand weer zo veel uren per nacht slaapt dat hij of zij genoeg uitrust en goed blijft slapen. Veel mensen merken dat ze binnen 1 week al beter in slaap vallen en langer achter elkaar slapen. Na 3 weken slapen 8 van de 10 mensen weer beter. 

Stappenplan en slaapdagboek

Op de website Thuisarts.nl staan tips en te nemen stappen bij slaaprestrictie. Slaaprestrictie gaat in 4 stappen:

  • Stap 1: weten hoeveel uur je meestal slaapt
    Dit kan bijvoorbeeld door een speciaal slaapdagboek bij te houden, dat is te downloaden op de site. 
  • Stap 2: 1 week lang elke nacht korter in bed liggen
    Neem het gemiddeld aantal uur dat je de afgelopen week per nacht hebt geslapen (stap 1). Tel hier een half uur bij op. Zo lang ga je nu een week lang elke nacht slapen. Het is belangrijk om nooit korter dan 5 uren in bed te liggen. 
  • Stap 3: bepalen of je al beter slaapt
    Dit is zo, als je het grootste deel van de tijd die je in bed ligt ook echt slaapt. Als dit zo is, volgt stap 4. Als je nog niet het grootste deel van de tijd die je in bed ligt echt slaapt, ga je nog 1 week door op dezelfde manier. Dus met hetzelfde aantal uren in bed liggen elke nacht. 
  • Stap 4: steeds een beetje langer in bed liggen
    Elke week een kwartier meer. Hou de tijd waarop je in de ochtend opstaat hetzelfde. 

 Bron: Thuisarts.nl 

Gepubliceerd op 26 mei 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.