Slaapgebrek maakt minder behulpzaam

Een tekort aan slaap is niet alleen ongunstig voor de fysieke en mentale gezondheid, maar heeft ook invloed op sociale interacties. Slaapgebrek zorgt ervoor dat mensen meer op zichzelf gericht zijn en minder bereid zijn iets voor een ander te doen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een serie van 3 studies.

Hersenscan

In het 1e deel van de studie werd van 24 vrijwilligers een functionele MRI-scan gemaakt, nadat ze 8 uur hadden geslapen, en nadat ze een nacht niet hadden geslapen. Na de slapeloze nacht zagen de onderzoekers dat de hersengebieden die samenhangen met empathie en inlevingsvermogen minder actief waren.

Minder behulpzaam gedrag

Bij de 2e studie werd van ruim 100 mensen gedurende 3 of 4 nachten online de slaap gemeten. De onderzoekers keken naar de slaapkwaliteit en – kwantiteit, onder andere naar hoe lang mensen sliepen en hoe vaak ze wakker waren. Vervolgens werd het sociale gedrag vastgelegd. Na een minder goede nacht waren de deelnemers minder snel bereid een ander te helpen met kleine dingen, zoals bijvoorbeeld een deur open houden.

Invloed van zomertijd

Het 3e deel van de studie keek naar donaties die gedaan werden nadat de zomertijd was ingegaan. Hiervoor werden gegevens van 3 miljoen donaties tussen 2001 en 2016 geanalyseerd. In de week nadat de klok ’s nachts een uur vooruit was gezet, ontvingen goede doelen 10 procent minder donaties. Dit was niet het geval in de staten waarin de tijd niet veranderde, of bij het omschakelen naar wintertijd (als mensen juist een uur langer kunnen slapen).

Slaap heeft prioriteit

De onderzoekers trekken de conclusie dat de kwaliteit en de kwantiteit van de slaap niet alleen invloed heeft op de persoon zelf, maar ook op de mensen om hen heen, en dus de maatschappij. ‘Het is tijd dat we als maatschappij gaan inzien dat slaap niet zonde van de tijd is, maar dat we van slaap een prioriteit maken’, aldus de onderzoekers.

Bron: University of California Berkeley

Gepubliceerd op 9 september 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.