SlaapCheck voor goede nachtrust en gezonde hersenen

Een goede nachtrust is belangrijk voor gezonde hersenen, maar ruim 60 procent van de Nederlanders is ontevreden over de kwaliteit van slapen. Daarom ontwikkelde de Hersenstichting de SlaapCheck: een online tool met informatie en advies op maat.   

Slaap en de hersenen

Met de SlaapCheck wil de Hersenstichting helpen de kennis over slaap te vergroten. Een goede nachtrust draagt eraan bij om de hersenen zo gezond mogelijk te houden. Tijdens het slapen spoelen de hersenen zich als het ware schoon. De hersencellen krimpen tijdelijk, waardoor het hersenvocht meer ruimte heeft om afvalproducten weg te spoelen. Een goede nachtrust helpt bij het verwerken van de emoties van de dag. Ook is slaap goed voor het geheugen: een goede nachtrust zorgt ervoor dat belangrijke herinneringen opslagen worden en minder relevante dingen vergeten. Op die manier kunnen de hersenen de volgende dag weer nieuwe informatie opslaan en verwerken.   

Slaapklachten

De oorzaken van slaapklachten zijn voor iedereen anders. Algemene tips om de slaapkwaliteit te verbeteren zijn daarom niet voor iedereen zinvol, volgens de Hersenstichting. Wie de SlaapCheck invult, ontvang concrete tips en adviezen die passen bij iemands persoonlijke slaapsituatie of slaapklacht. De SlaapCheck bestaat uit ongeveer 20 vragen, die zijn ingedeeld aan de hand van de 4 belangrijkste categorieën die een rol spelen bij slaap:  

  • Lichamelijk: dingen die in het lijf aan de hand zijn, zoals ziekte of pijn, waardoor iemands slaap verstoord raakt.  
  • Mentaal: klachten zoals stress of piekeren die iemand uit zijn of haar slaap kunnen houden.
  • Omgeving: verstorende factoren om iemand heen die zorgen voor een slechtere nachtrust.
  • Gedrag: de dingen die iemand doet, overdag en voor het slapen gaan, die invloed hebben op hoe iemand slaapt. 

 Voor wie is de SlaapCheck geschikt?

De SlaapCheck is voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder met slaapklachten of vragen over hun slaap(gedrag). De tool is bedoeld voor mensen die advies willen om hun slaap te verbeteren. De SlaapCheck biedt geen medisch advies en is daarom niet geschikt voor mensen met ernstige klachten of slaapstoornissen. In dat geval, of als de slaapklachten aanhouden na de gegeven adviezen, wordt geadviseerd contact met de huisarts op te nemen. 

Je kunt de SlaapCheck doen op hersenstichting.nl/slaapcheck. 

Bron: Hersenstichting 

Gepubliceerd op 17 januari 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.